O simpla cautare pe Portalul National de Administratie ne arata ca Galatiul nu are postata nici macar o licitatie publica, in timp ce pana si comune din tara au anuntat ca organizeaza licitatii pentru lucrari. Nici pe site-ul Primariei nu gasesti anunturi de licitatii. Unde e transparenta cu care autoritatile locale ar trebui sa trateze orice problema de interes public?

La sectiunea "Licitatii publice" de pe Portalul National de Administratie gasesti oferte de lucrari pentru aproape toate colturile tarii. Ieri figurau nu mai putin de 122 de licitatii, ultima dintre acestea fiind anuntata in aceeasi zi de municipiul Cluj Napoca, pentru lucrari de reparatii curente la unitatile de invatamant. De la 1 aprilie, daca am numarat noi bine, au fost postate anunturi pentru 22 de licitatii. Si sa nu credeti ca doar municipii mari, precum Adjud, Brasov sau Rm. Valcea anunta licitatiile pe acest portal, ci si orase mai mici, precum Rovinari, Mizil sau Piatra Olt. Pana si comune de care n-a auzit mai nimeni au recurs la aceasta forma de transparenta pentru atribuirea de lucrari.

Nu si Primaria Galati, despre licitatiile careia afli doar daca esti trimis direct la sursa de informatii, care, se vede treaba, e alta decat Portalul National de Administratie sau Portalul Primariei Galati. De ce spunem asta? Pentru ca, in dorinta de a ne convinge daca intr-adevar licitatiile organizate sub administratia Nicolae sunt facute publice, am intrat si pe site-ul Primariei. Si aici ne-am confruntat cu aceeasi problema: lipsa de transparenta. Ultima licitatie publica a fost postata acum un an de zile (aprilie 2007) si consta in servicii de publicitate, iar cea mai veche este legata de o consolidare, la imobilul de pe str. Nicolae Balcescu nr. 21 (decembrie 2005). Intre decembrie 2005 si aprilie 2007 au fost anuntate pe site-ul Primariei doar cinci licitatii, toate pentru contracte cu presa. Nu mai vorbim de faptul ca site-ul respectiv nu ofera nicio informatie despre castigatorii licitatiilor pentru lucrari facute din bani publici, despre cate firme au participat la licitatii etc. Nici functionarii din Primarie nu sunt mai dezlegati la limba, nedorind sa dea nicio informatie daca nu exista o cerere scrisa. Formalitati pe care nu le contestam, dar care te pot face sa astepti si saptamani intregi pana sa primesti un raspuns clar la o problema. Iar uneori nu primesti raspuns deloc.

Si totusi licitatii se fac. Dar, daca se fac, de ce nu sunt facute publice? Cerem sa fie vizibil afisate. Sa stim si noi ce se scoate la licitatie, care sunt firmele care liciteaza, cat si in ce conditii se liciteaza. Firesc ar fi, ca in orice tara democratica si oras cu pretentii de metropola, cum se vrea a fi, la licitatii sa fie invitate mai multe firme, pentru a starni concurenta si a avea un camp cat mai larg de oportunitati.

In alte parti transparenta nu e doar un cuvant. De pilda, la Primaria Medias (oras cu doar 80.000 de locuitori si cu un buget de aproape 6 ori mai mic decat al Galatiului) sunt publicate toate informatiile privind licitatiile, castigatorii, ba chiar poti vedea si procesele-verbale de la licitatie. Lucru total inexistent la Galati, intr-un oras cu un buget de invidiat, pe care il administreaza o echipa care probabil abia acum a aflat ca exista un portal de administratie. Daca ar fi stiut inainte de a citi aceste randuri, atunci am fi citit si noi pe acest portal o stire despre Galati si nu ne-ar fi crapat inima de invidie afland, de exemplu, ca Primaria Constanta a demarat un proiect de construire a cel putin 11.000 de garsoniere si apartamente ieftine pentru tineri sau ca Primaria orasului vrancean Panciu va amenaja, in perioada urmatoare, un parc in stil japonez. Dar despre asta vom mai scrie, pe larg.

Andreea MIRON