Politistii le recomanda utilizatorilor de carduri sa fie cat mai atenti, pentru a nu se trezi cu conturile golite de clonatori
Judetul Dolj este, conform unor statistici ale politiei, pe primul loc in tara in ceea ce priveste clonarea de carduri, zeci de persoane fiind cercetate sau chiar judecate pentru astfel de fapte. Oamenii legii au facut chiar un studiu al acestor cazuri, stabilind modalitatile generale de organizare si actiune ale clonatorilor.
Organizare
Cazurile in care clonatorii de carduri lucreaza singuri sunt foarte rare. De obicei, se lucreaza in grupuri organizate. Intotdeauna in astfel de grupuri exista un "creier", adica un specialist in computere, care se ocupa efectiv de procurarea sau de confectionarea aparaturii necesare, dar si de clonarea cardurilor. "Creierul", in cele mai multe cazuri un barbat cu studii superioare, este de obicei un ahtiat dupa computere, care lasa impresia unui tip linistit, care nu creeaza probleme. Acesta nu este niciodata seful bandei, ci face parte din structura condusa, de obicei, de un personaj cunoscut in lumea interlopa. Cam asa s-a intamplat, conform procurorilor si politistilor, in cazul grupului in care Adrian Posulescu era considerat creierul, iar Stelica Dragavei- seful bandei.
Seful dirijeaza afacerea si banii obtinuti. Tot el hotaraste unde sa fie amplasata aparatura de interceptare a datelor de pe carduri si trimite "sagetile" (alti membri ai grupului) sa scoata bani cu ajutorul cardurilor clonate. Expunandu-se direct riscului de a fi prinse, "sagetile" o fac pentru circa 10% din incasari. Pare putin la prima vedere, insa partea lor este de ordinul miilor de euro, sume obtinute in doar cateva zile de "munca", intrucat scot bani de multe ori de pe zeci de carduri.
Mod de actiune
Pentru clonarea cardurilor este nevoie de doua categorii de informatii: datele de pe banda magnetica a cardului si codul PIN. Datele de pe banda magnetica sunt obtinute prin diverse metode. Cea mai uzitata este aceea a montarii unei guri false la bancomat, care culege aceste informatii in momentul in care clientul baga cardul in aparat. In aceste situatii, bancomatul respectiv mai este "dotat" cu o microcamera de luat vederi (de obicei, mascata cu un abtibild) indreptata spre tastatura, care inregistreaza codul PIN format de client. Astfel sunt obtinute ambele informatii necesare clonatorilor, care nu mai au decat sa inscrie aceste date pe un card blanc, cu ajutorul unui dispozitiv tip MSR, si sa mearga la cel mai apropiat bancomat, unde golesc contul titularului.
Exista insa si alte modalitati de a obtine datele necesare, fara a "pirata" bancomatele. Spre exemplu, bandele de clonatori pot avea colaboratori la benzinarii, la hoteluri, la restaurante, magazine, ori in alte asemenea institutii unde se poate face plata cu cardul. In momentul in care clientul ii inmaneaza casierului cardul, inainte de a-l trece prin dispozitivul tip MSR cu care este dotata unitatea, il trece printr-un alt dispozitiv pus la dispozitie de grupul infractional. Nu-i mai ramane decat sa retina vizual (sau sa filmeze cu un dispozitiv miniatural) codul PIN format pe tastatura de client.
In unele cazuri, de procurarea datelor se ocupa grupari infractionale separate, care vand apoi aceste informatii, contra unor sume substantiale, clonatorilor de carduri.
Tehnica
In urma cu cativa ani, aparatura utilizata de clonatorii de carduri era confectionata artizanal. In ultima vreme, insa, grupurile infractionale nu-si mai fac dispozitivele, ci folosesc tehnica sofisticata achizitionata din strainatate - spre exemplu, microcamere pentru supraveghere -, careia ii dau o alta destinatie, aceea de a filma codul PIN format de cei care utilizeaza bancomatele.
Investitia in aparatura poate parea mare - cateva mii de euro la inceput -, insa profitul este sute de ori mai mare. Tocmai de aceea, comercializarea unor astfel de aparate este monitorizata de politistii de la Crima Organizata, in conditiile in care este legala, insa detinerea este permisa doar firmelor care ofera plati cu cardul si in baza unor autorizatii speciale.
Perfectionarea aparaturii folosite de clonatori a condus automat si la specializarea si perfectionarea politistilor care incearca sa ii depisteze, acestia din urma dotandu-se si ei cu tehnica de calcul performanta.
Precautii
Politistii si procurorii de la Crima Organizata ii sfatuiesc pe cetateni sa fie foarte atenti cum utilizeaza cardurile, intrucat numarul romanilor care au devenit victime a crescut in ultima vreme. Inainte de a accesa un bancomat, trebuie sa-l studieze, pentru a verifica daca nu este cumva "piratat" cu aparatura de interceptare montata de clonatori. In momentul utilizarii, clientii trebuie sa nu uite un lucru esential: sa acopere cu mana, poseta, o revista, un dosar etc. tastatura in momentul in care formeaza codul PIN, pentru a se asigura ca nu au fost vazuti sau filmati.
In situatia in care achita la un local sau la o benzinarie cu cardul, sa nu-l dea din mana si sa acopere tastatura in momentul in care formeaza codul PIN. Daca i se cere clientului sa mai formeze odata PIN-ul, pe motiv ca "nu a mers", sa refuze si sa achite cu bani gheata.