DCNEWS: Google, Doodle special pentru solstitiul de vara 2019. Traditii si superstitii
(Autoare: Scutaru Cristina)

Google marcheaza solstitiul de vara printr-un Doodle special ales pentru vineri, 21 iunie 2019. Solstitiului de vara marcheaza inceputul verii astronomice, la aceasta data fiind cea mai lunga zi si cea mai scurta noapte ale anului. Google a ales un Doodle special pentru a arata solstitiul de vara 2019. Momentul solstitiului de vara marcheaza inceputul verii astronomice. Este cea mai lunga zi si cea mai scurta noapte ale anului. In emisfera nordica, solstitiul de vara este datat in jurul zilei de 21 iunie; respectiv, in emisfera sudica, acelasi solstitiu este plasat temporal in jurul datei de 21 decembrie.

De unde vine denumirea de solstitiu

Denumirea de solstitiu (Soarele sta) este data de faptul ca, la data respectiva, are loc schimbarea gradientului miscarii Soarelui in raport cu declinatiile acestuia. Crepusculul are durata maxima din an, iar, la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeste toata noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor nopti albe. Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna. In emisfera sudica a Pamantului, fenomenul se deruleaza in sens invers.

Traditii si obiceiuri de stolstitiul de vara 2019

Traditia si superstitiile cu referire la aceasta zi au radacini stravechi, fiindca cea mai lunga zi a anului a fost considerata punct de balanta, de rascruce, de schimbare, cand exista un anume moment in care toate stihiile stau in cumpana, o zi a absolutului, inscrisa sub semnul focului, care este simbolul soarelui. Atotputernicia soarelui de la solstitiu se celebreaza, la romani, prin focurile de Sanziene, aprinse pe locul cel mai ridicat. Incinsi cu brauri de pelin, oamenii se rotesc in jurul focului, apoi arunca aceste brauri ca sa arda odata cu toate posibilele necazuri care ar fi sa vina.Din cele mai vechi timpuri, solstitiul de vara a constituit un mare prilej de bucurie si de sarbatoare, fiind legat de momentul strangerii recoltei. La inceput, serbarea coincidea cu data solstitiului, adica 21 iunie. Mai tarziu, ceremonialul fiind considerat de catre biserica drept pagan, a fost mutat pe 24 iunie - ziua dedicata Sfantului Ioan Botezatorul. In timp, Noaptea de Sanziene - cum este denumita in folclorul romanesc - a devenit o serbare populara cu caracter traditional, ce se desfasoara diferit in functie de tara si chiar de regiune Pentru tarani, aceasta zi este foarte importanta pentru prognoza vremii. In credinta populara, se crede ca, daca ploua de Sf. Ioan Botezatorul (Sanziene) sau dupa, este de rau augur deoarece urmatoarele 40 de zile va ploua neincetat, deci recolta de grau, alune de padure si salata va fi distrusa