ADEVARUL: Web-ul, la 30 de ani de la aparitie: Un monstru scapat de sub control? (Autor: Ion Gaidau)
World Wide Web-ul implineste 30 de ani in martie, dar informatiile false si retelele de socializare ii intarzie intrarea in peirioada maturitatii. In acest context, inventatorul sau, Tim Berners-Lee, a lansat o campanie pentru salvarea internetului, scrie AFP, potrivit boursedirect.fr.
Acest fizician britanic a imaginat in 1989 un sistem de gestiune descentralizata a informatiei, care a devenit actul de nastere al web-ului. La 30 de ani distanta, nimic nu scoate in evidenta fostul birou al lui Berners-Lee din Centrul de Calcul de la CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara), in apropiere de Geneva, Elvetia, cu exceptia unei placute amplasate la intrare si a unui extras dintr-un vechi anuar al CERN, afisat pe usa. Langa numele Berners-Lee Timothy, cineva a scris cu ironie:
- LIPSESTE MOMENTAN DIN BIROU.
Tim lucra enorm, lumina era mereu aprinsa in biroul sau, isi aduce aminte pentru AFP Francois Fluckiger, cel care a preluat conducerea tehnica a Departamentului de Internet de la CERN dupa plecarea lui Berners-Lee la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite, la sfarsitul lui 1994. Tim Berners-Lee se ocupa de anuarul intern al CERN, dar, in paralel, cauta solutii pentru a le permite miilor de oameni de stiinta din lume sa-si poata impartasi la distanta cercetarile desfasurate in cadrul organizatiei.

Se scrie istorie

- Dimensiunea planetara era prezenta inca de la inceput, aveam senzatia ca se scrie istorie, spune Fluckiger, chiar daca seful sau a vazut in primul raport referitor la www ca fiind ceva vag.
In 1990, belgianul Robert Cailliau i s-a alaturat lui Tim Berners-Lee pentru a contribui la promovarea inventiei sale bazate pe limbajul HTML - un standard care permite crearea de pagini web - protocolul de transfer hipertext HTTP - care permite utilizatorilor sa solicite, apoi sa primeasca accesul la o pagina de internet - si adresele URL. La sfarsitul anilor '90, Tim Berners-Lee pune in functiune primul server si navigator web de la CERN. De la miscarea #MeToo, la denuntarea incalcarilor drepturilor omului, aceasta retea a permis unui numar enorm de activitati umane sa prospere, spune cu entuziasm Ian Milligan, profesor specializat in studiul istoriei internetului la Universitatea Waterloo din Canada. Astazi retras din activitate, Fluckiger considera spatiul virtual ca fiind una dintre cele trei mari inventii ale secolului XX. Dar, cu hartuirea din mediul digital, stirile false, isterizarea multimilor, ne intrebam daca nu cumva am creat un monstru scapat de sub control, deplange el, observand cu amaraciune etalarea vietii private pe retelele de socializare si preponderenta credintelor in detrimentul cunoasterii. In opinia lui Niels Brugger, directorul Centrului de Studii despre Internet din Danemarca, nu este surprinzator ca atunci cand o noua tehnologie este pusa la dispozitia utilizatorilor, acestia sa inceapa sa o modifice si sa o dezvolte pentru a raspunde unor nevoi noi.

Deturnat de escroci si troli

In ianuarie, secretarul general al ONU, portughezul Antonio Guterres, a vorbit in marja Forumului Economic Mondial de la Davos despre reglementarea blanda a internetului, deplangand folosirea acestui mijloc de unele tari pentru incalcarea drepturilor omului. Tim Berners-Lee, implicat la randul sau in lupta pentru salvarea web-ului, vrea lansarea in acest an a unui Contract pentru web, bazat pe accesul tuturor persoanelor si dreptul fundamental la respectul vietii private. Ia la tinta darkweb-ul, criminalitatea cibernetica, fake news-urile, furtul datelor personale pe retelele de socializare. Intr-un editorial publicat la 6 decembrie in The New York Times, el constata:
- Web-ul a fost deturnat de escroci si de troli.

Sursa deschisa

Desi nimeni nu ii anticipa nasterea acum 30 de ani, internetul a ajuns sa faca parte din viata cotidiana. Cu toate ca CERN nu a pastrat amintiri din perioada de inceput, cu exceptia primei note redactate de Tim Berners-Lee si de calculatorul sau de la acea vreme, un NeXT, organizatia a evitat ca web-ul sa cada in mainile persoanelor rau intentionate. In 1993, CERN a inscris programele de functionare ale web-ul in domeniul public, permitand astfel oricarei persoane sau companii sa aiba acces la acestea. Destinul a vrut ca lucrurile sa fie diferite si, cu ajutorul lui Fluckiger, in 1994, s-a decis lansarea unei noi versiuni a programului in sursa deschisa. CERN pastreaza drepturile de autor, dar confera oricui dreptul perpetuu si irevocabil de folosire si de modificare fara restrictii si fara taxe. Un principiu utilizat de la sfarsitul lui 1994 de Tim Berners-Lee si MIT.

Sursa: adev.ro