PROGRAME PENTRU CALCULATORUL TAU: De ce merge greu calculatorul si cum se elimina cauzele
Cu urmatoarea ocazie cand va veti intreba de ce merge greu calculatorul, amintiti-va de cele cateva recomandari pe care vi le facem in continuare, utile pentru a identifica si inlatura, fara a apela la un specialist, cauzele ce-l fac sa functioneze tot mai lent pe zi ce trece. Punand in aplicare sfaturile oferite in continuare, calculatorul ar trebui sa isi redobandeasca sprinteneala avuta in primele-i zile de functionare. Desi nu vrem sa va descurajam, e posibil ca pentru asta sa trebuiasca sa apelati la surubelnita si portofel, in functie de situatie.

1. Calculatorul merge greu din cauza temperaturilor mari

Temperatura este un factor deosebit de important in functionarea calculatorului. De aceea e important sa va asigurati ca aerul circula in voie printre componente, ca toate ventilatoarele functioneaza la parametri normali, dar si ca pasta termoconductoare este inlocuita la timp. Cu cat temperaturile componentelor calculatorului sunt mai ridicate, cu atat mai mari sunt si sansele ca sistemul sa se miste mai greoi. E important sa curatati personal, sau sa rugati pe cineva mai indemanatic sa o faca in locul vostru, cu o periodicitate de cel mult 6 luni. Nu o sa insistam mai mult pe marginea acestui subiect din simplu motiv ca am facut acest lucru deja in ghidul de curatare a calculatorului de praf. Cititi explicatiile si indicatiile de acolo si, daca este cazul, luati masurile pertinente pentru a le asigura componentelor temperaturile necesare bunei functionari. Valorile optime ar trebui sa le gasiti pe site-urile producatorilor.

2. Calculatorul merge greu cand resursele sunt insuficiente

Cand spunem resurse ne referim in general la hard disk, memorie RAM si procesor. Daca sunt lente sau suprasolicitate, fireste ca sistemul nu va putea functiona rapid. Este important sa identificati programele care consuma cele mai multe resurse si sa le inlocuiti cu altele mai blande cu resursele calculatorului vostru. Puteti utiliza in acest scop Managerul de activitati. Puteti sa-l deschideti apasand combinatia de taste Ctrl+Alt+Del, sau dand click dreapta pe bara de activitati si alegand din meniul contextual optiunea cu acelasi nume. E cat se poate de simplu: daca oricare dintre valorile afisate de Managerul de activitati in fila performanta este constant superioara a 85%, trebuiesc luate anumite masuri. Puteti, dupa cum tocmai v-am recomandat, fie sa renuntati la anumite programe, fie sa inlocuiti acea componenta care nu face fata. Daca in cazul memoriei RAM deficienta se poate rezolva prin adaugarea de noi module, in cazul procesorului si a hard disk-ului singura solutie ramane inlocuirea. Fireste, la inlocuire se va ajunge doar daca nu va putea fi redus consumul de resurse prin alte mijloace.

3. Calculatorul merge mai greu fara driverele adecvate

Un lucru stiut de toata lumea de altfel, driverele fiind acele programe care permit sistemului de operare sa comunice in armonie cu componentele calculatorului, adica a software-ului cu hardware-ul. Detalii despre localizarea, descarcarea si instalarea driverelor gasiti aici: https://www.programecalculator.ro/drivere-pentru-windows-7-unde-le-gasesc/
Este de preferat sa urmariti site-ul producatorului calculatorului sau componentelor acestuia, in cazul in care l-ati construit pe cont propriu, pentru a obtine cea mai recenta versiune pusa la dispozitie. Nu o singura data, in versiuni noi ale driverelor, au fost remediate probleme care impiedicau nu doar buna functionare a unei componente, ci chiar a intregului sistem.

4. Calculatorul merge greu cand este virusat

Daca este virusat, calculatorul merge greu si pe buna dreptate. Virusii, sau si mai bine spus, programele rau-intentionate, pot fi de mai multe feluri. Sunt unele care spioneaza activitatea la calculator a utilizatorului, altele care fura date, o alta categorie care transforma computerul intr-un soi de zombie la comanda unor hackeri ce-l vor putea folosi pentru realizarea unor atacuri cibernetice, samd. In astfel de cazuri, consumul de resurse creste brusc de la o zi la alta, programele nu se mai deschid la fel de rapid cum o faceau inainte, performanta sistemului scade drastic si sunt tot mai dese episoadele in care calculatorul se blocheaza si trebuie repornit. Daca observati in Managerul de activitati programe sau procese cu nume dubioase sau de care nu ati mai auzit, descarcati un alt antivirus, dezinstalati-l pe cel pe care il folositi, dupa care instalati-l pe cel nou si efectuati, dupa actualizarea bazei de date cu definitii ale celor mai noi amenintari, o scanare exhaustiva a intregului sistem. Am publicat si actualizam periodic lista celor mai buni antivirusi pentru Windows. Puteti alege unul dintre cele recomandate acolo, indiferent care, tot ce conteaza este sa nu fie acelasi pe care il foloseati deja, iar asta deoarece respectiva solutie poate fi compromisa.

5. Alti factori ce pot ingreuna functionarea calculatorului

5.1. Prea multe programe ruleaza in fundal

Multi utilizatori descarca si instaleaza programe comerciale de care n-au realmente nevoie, dar incantati de ocazia de a le obtine gratuit in cadrul unui concurs ori giveaway, le descarca, instaleaza si uita sa le mai dezinstaleze. Putine programe ruleaza procese si servicii doar atunci cand sunt utilizate. Majoritatea au cel putin un proces activ care le garanteaza o pornire mai rapida atunci cand sunt solicitate de catre utilizator, sau care cauta zilnic, unele chiar si de mai multe ori pe zi, actualizari. Va recomandam sa dezinstalati toate programele pe care nu le mai folositi sau le folositi de cel mult 2-3 ori pe an. Daca peste 6-7 luni veti avea nevoie de ele, le reinstalati si aia e, dar ar fi pacat ca in tot acest timp sa va traga performantele sistemului in jos. Mai mult, pentru a nu ramane resturi in urma lor, dezinstalati-le dupa cum am explicat aici:
https://cristianls.ro/dezinstaleaza-corect-curat-programele-calculatorul-windows/

5.2 Hard disk-ul este plin sau fragmentat

Daca nu ati inlocuit inca hard disk-ul cu un SSD, va recomandam sa-l analizati periodic cu programe de defragmentare eficiente, sa curatati frecvent calculatorul de fisiere temporare si intrari orfane in registrii, si sa renuntati la caracteristicile Windows de care nu aveti nevoie. Fisierele sistemului de operare, cere de care acesta are nevoie pentru a functiona, se afla in hard disk, la fel si programele. Daca hard disk-ul este fragmentat, fisierele de pe acesta vor fi accesate mult mai greu si drept urmare, calculatorul se va misca mai greu decat de obicei. Un program foarte bun la asta este UltraDefrag, dar decat deloc este bun si utilitarul inclus in sistemele de operare Windows, iar partea buna e ca pentru a-l folosi nu va trebui sa instalati un alt program care, desi vi-l recomandam, nu va face minuni.

5.3 Componentele sunt incompatibile intre ele

E important ca inainte de a adauga componente noi calculatorului sa va asigurati ca acestea sunt 100% compatibile cu cele existente deja. Nu o singura data am intalnit situatii in care, dupa adaugarea unor noi module de memorie ram, acestea au dus la descresterea evidenta a performantei calculatorului supus upgrade-ului. Daca ati efectuat sau planuiati o astfel de operatie, va sfatuiesc sa cititi cu atentie sfaturile de aici:
https://cristianls.ro/upgrade-memorie-ram/
Cu atentie, pentru a va asigura ca noile module adaugate sunt compatibile cu celelalte si nu impiedica buna functionare a sistemului, ci din contra, lucreaza in armonie impreuna. Iar aici se incheie lista factorilor ce pot ingreuna functionarea calculatorului.
Daca doriti sa aprofundati subiectul, va recomandam sa aruncati o privire si peste urmatoarele tutoriale:
- Configurare / optimizare Windows 7 dupa instalare
- Configurare Windows 10 dupa instalare, pentru performante mai bune
- Servicii Windows ce pot fi dezactivate in scopul cresterii performantei
- Ajustari in Windows Registry pentru un sistem mai rapid
Daca aveti nelamuriri, nu ezitati sa ni le aduceti la cunostinta prin formularul de comentarii de mai jos. Impreuna cu colegii mei voi face tot posibilul sa va raspundem la fiecare dintre ele.

(Sursa: programecalculator.ro)