Ziua Internationala a Copilului a fost proclamata cel dintai de catre Conferinta Mondiala pentru Bunastarea Copiilor in 1925, iar apoi in 1954, 20 noiembrie a fost declarata Ziua Universala a Copilului. Tot in acest an UNICEF a emis o recomandare care prevedea ca fiecare stat sa sarbatoreasca Ziua Copilului (Universal Children's Day).
Ziua de 1 iunie este de fapt Ziua Internationala pentru Protectia Copiilor, insa astazi este sarbatorita in mai multe tari ca fiind Ziua Copilului. Ziua dateaza din anul 1950 si a fost stabilita de catre Federatia Internationala Democrata a Femeilor de la Congresul de la Moscova (22 noiembrie 1949). Variantele globale majore includ Ziua Universala a Copilului din data de 20 noiembrie, dupa recomandarea Natiunilor Unite.
Ziua promoveaza obiectivele prezentate in Carta pentru bunastarea copiilor. La data de 20 noiembrie 1958 Natiunile Unite au adoptat Declaratia Drepturilor Copilului. Ulterior, Organizatia Natiunilor Unite a adoptat Conventia cu privire la drepturile copilului, tot la 20 noiembrie 1989.