Stirileprotv.ro informeaza: Virusul prin care hackerii ne fura fotografiile si filmarile din telefon
Un nou virus, extrem de periculos, face ravagii in telefoanele, computerele si tabletele din intreaga lume. Botezat Hide and seek, adica De-a v-ati ascunselea, acesta preia controlul oricarui dispozitiv electronic inteligent si le furnizeaza hackerilor informatii despre posesor. In numai doua saptamani, virusul care a pornit din 12 aparate a ajuns la 50.000, iar informaticienii confirma ca avem de-a face cu un nou atac international. Hide and seek infecteaza in medie 2000-3000 de dispozitive pe ora.
Bogdan Botezatu, specialist in securitate cibernetica:
- Noi nu mai putem inchide respectivul botnet. E ca la retelele de torrenti in care fiecare client vorbeste cu fiecare client din retea.
Hackerul scaneaza, la intamplare, adrese IP de pe internet. La un moment dat, un monitor de bebelusi conectat la internet raspunde. Apoi atacatorul face multiple incercari pana cand reuseste sa sparga parola de acces. Din clipa aceea, detine controlul absolut asupra dispozitivului, caruia ii poate da orice comanda de la distanta. Inclusiv sa infecteze prin aceeasi metoda si alte dispozitive smart din retea.
- Ce face insa dupa ce a reusit sa isi creeeze propria retea de dispozitive infectate?
Bogdan Botezatu, specialist in securitate cibernetica:
- Este primul botnet care nu face atacuri clasice, ci este concentrat pe furtul de informatie. Presupunem in acest moment ca hackerii se gandesc la santaj. Ei ar putea sa ne fure informatii apoi ar putea sa ne contacteze si sa ne ceara bani in schimbul lor.
Imaginati-va ca sistemul de supraveghere pe care il aveti instalat a fost infectat cu un astfel de botnet. Pe langa faptul ca hackerul il va folosi ca sa comita prin intermediul IP-ului sistemului conectat la internet, alte infractiuni, el poate fura toate imaginile inregistrate de camere. Amploarea si viteza cu care virusul Hide and seek infecteaza dispozitive din intrega lume a ajuns sa ii ingrijoreze pe expertii in securitate cibernetica, care spun ca este pentru prima oara cand descopera o retea atat de mare si de sofisticata. Specialistii va recomanda pentru siguranta sa folositi programe antivirus si sa restartati dispozitivele smart pe care le aveti din casa, chiar daca nu au fost infectate.

Sursa: stirileprotv.ro