Adevarul informeaza: Adio, roaming de la 15 iunie: tot ce trebuie sa stii despre eliminarea tarifelor 10 iunie 2017, (Autoare: Elena Deacu)
Incepand cu data de 15 iunie 2017, cetatenii din intreaga Uniune Europeana isi vor putea folosi dispozitivele mobile in timpul calatoriilor lor pe teritoriul Uniunii Europene, la aceleasi tarife de care beneficieaza in tara lor. Astfel, dupa ce Parlamentul, Consiliul si Comisia Europeana au convenit la inceputul lunii aprilie asupra modalitatilor de reglementare a pietelor angro de roaming, tarifele de roaming vor fi plafonate la 3,2 eurocenti/minut pentru apeluri si la 1 eurocent/SMS, urmand ca, in ceea ce priveste transferul de date mobile, costul acestora sa fie plafonat la 0,05 euro pentru fiecare Mb de date consumat. Cum functioneaza roamingul in UE? Atunci cand calatoriti intr-o tara straina si efectuati sau primiti un apel, trimiteti un mesaj sau navigati pe internet de pe telefonul mobil sau de pe un alt dispozitiv cu ajutorul unei cartele SIM din tara dumneavoastra de origine, utilizati serviciile de roaming. Operatorul din tara dumneavoastra de origine plateste operatorul din tara straina pentru utilizarea retelelor sale. Tariful platit intre operatori se numeste tarif cu ridicata pentru servicii de roaming. Acesta reprezinta un cost pentru operatorul din tara de origine si, prin urmare, afecteaza facturile finale platite de consumatori. Acesta este motivul pentru care Comisia a depus eforturi pentru a limita tarifele cu ridicata ale serviciilor de roaming in UE, in paralel cu activitatea sa menita sa limiteze in mod direct tarifele cu amanuntul platite de consumator.

Care sunt diferitele tarife practicate la nivel national pentru serviciile de telefonie mobila pe teritoriul UE

Europenii au obiceiuri de deplasare diferite pe teritoriul UE, iar costurile de retea in tarile vizitate difera la randul lor. Un studiu recent al Comisiei Europene arata, de asemenea, ca ofertele cu amanuntul destinate consumatorilor variaza de la un stat membru la altul. De exemplu, in 2016, cele mai ieftine oferte lunare pentru 1 GB de date, 600 de minute de apeluri si 225 de SMS-uri au variat de la 60 EUR in Ungaria la 8 EUR in Estonia (fara TVA si subventii pentru smartphone).

Actiunea UE impotriva tarifelor de roaming

Incepand din 2007, Comisia Europeana a contribuit cu succes la reducerea tarifului platit de consumatori pentru serviciile de roaming. Acest lucru a schimbat obiceiurile multor europeni care anterior isi inchideau telefoanele mobile atunci cand calatoreau. In 2013, Comisia Europeana a inaintat o propunere legislativa menita sa elimine tarifele de roaming pentru cetatenii care calatoresc periodic in UE. In octombrie 2015, Parlamentul European si Consiliul au convenit asupra faptului ca aceasta ar trebui sa intre in vigoare la 15 iunie 2017. Incepand cu 15 iunie 2017, veti putea sa va folositi dispozitivul mobil atunci cand calatoriti in UE la aceleasi tarife ca in tara de origine, cu alte cuvinte, sa beneficiati de roaming la tarife nationale, in limita politicilor de utilizare echitabila ale operatorilor. De exemplu, daca platiti pentru un pachet lunar de minute, SMS-uri si date in tara dumneavoastra, orice apel vocal, SMS si sesiune de transfer de date efectuate in timp ce calatoriti in alte state membre ale UE vor fi deduse din acest volum ca si cum ati fi acasa, fara taxe suplimentare.

Cu cat au scazut tarifele de roaming

Din 2007, UE a obtinut reduceri de 92% ale tarifelor cu amanuntul pentru apeluri. Din 2009, UE a obtinut reduceri de 92% ale tarifelor cu amanuntul pentru SMS-uri. Transferul de date in roaming este acum cu pana la 96% mai ieftin fata de 2012, cand a inceput sa se aplice primul plafon impus de UE pentru tarifele cu amanuntul la serviciile de date in roaming. Intre 2008 si 2015, volumul serviciilor de date in roaming a crescut de peste 100 de ori.

Cum va functiona eliminarea tarifelor de roaming

Operatorii de telefonie mobila trebuie sa ofere servicii de roaming la tarifele nationale consumatorilor care isi au in mod normal resedinta in statul membru al operatorului sau au legaturi stabile cu acest stat, atunci cand acesti clienti calatoresc periodic in UE. Daca este necesar, operatorii le pot cere clientilor lor sa furnizeze dovada resedintei sau a legaturilor stabile cu statul membru in cauza. Furnizorii de servicii de roaming pot sa aplice mecanisme de control echitabile, rezonabile si proportionale, bazate pe indicatori obiectivi, pentru a detecta riscurile de utilizare abuziva sau anormala a mecanismului de roaming la tarife nationale, dincolo de calatoriile periodice.

Cine va fi vizat

Proiectul de norme le va permite tuturor calatorilor europeni care folosesc o cartela SIM care permite roamingul dintr-un stat membru in care isi au resedinta sau cu care au legaturi stabile sa isi utilizeze dispozitivul mobil in orice alta tara din UE, ca si cand ar fi acasa. Exemplele de legaturi stabile cu tara locului de munca sau de studiu includ, de exemplu, lucratorii transfrontalieri si lucratorii detasati. Trebuie sa ma inregistrez ca sa beneficiez de roaming la tarife nationale? Pentru a beneficia de mecanismul de roaming la tarife nationale nu este necesara nicio inregistrare oficiala. Incepand de la 15 iunie 2017, acesta ar trebui sa fie inclus in mod implicit in toate contractele de telefonie mobila ale clientilor in cadrul carora operatorii ofera servicii de roaming. Operatorii pot sa solicite consumatorilor sa furnizeze dovada ca tara lor de origine (de resedinta) este statul membru al operatorului de telefonie mobila. Consumatorii au, de asemenea, posibilitatea de a face dovada unor legaturi stabile care presupun o prezenta frecventa si substantiala pe teritoriul statului membru al operatorului de telefonie mobila, cum ar fi un raport de munca sau frecventarea de cursuri recurente la universitate. Cum vor fi protejate datele cu caracter personal Normele de utilizare echitabila a serviciilor de roaming impun in mod explicit furnizorilor de servicii de roaming sa respecte normele relevante privind protectia datelor. Comisia a consultat Autoritatea Europeana pentru Protectia Datelor si a luat in considerare observatiile acesteia. Operatorii nu pot utiliza decat informatiile pe care le colecteaza deja in scopuri de facturare pentru a verifica in ce masura clientii utilizeaza serviciile de date si de telefonie mobila in strainatate, comparativ cu consumul din tara de origine. Europenii vor putea in continuare sa achizitioneze cartele SIM in diferite state membre? Da. Cetatenii UE pot cumpara in continuare orice cartela SIM, in orice stat membru al UE, pentru a naviga pe internet sau a efectua apeluri la tarifele locale sau in roaming cu ajutorul acesteia. Este posibil, totusi, ca acestia sa nu poata beneficia de mecanismul de roaming la tarife nationale daca nu isi au resedinta in tara in care au achizitionat cartela sau daca nu au legaturi stabile care implica o prezenta frecventa si substantiala in aceasta tara.

Care va fi rolul autoritatilor nationale de reglementare

Ca si in cadrul actualelor reglementari privind serviciile de roaming, autoritatile nationale de reglementare vor monitoriza si verifica daca operatorii de telefonie mobila respecta noile norme si vor lua masuri in caz contrar. Eliminarea tarifelor de roaming va determina cresterea tarifelor la nivel national? De la introducerea reglementarilor UE menite sa reduca tarifele de roaming, au scazut si tarifele nationale ale serviciilor de telefonie mobila. Este probabil ca aceasta tendinta sa continue. Actul de punere in aplicare adoptat de Comisie in decembrie 2016 prevede norme detaliate cu privire la doua garantii menite sa evite denaturarile pe pietele nationale care ar putea, in caz contrar, sa determine cresteri tarifare: (1) norme de utilizare echitabila care sa le permita operatorilor de telefonie mobila sa previna utilizarea abuziva sau anormala a serviciilor de roaming, cum ar fi roamingul permanent si (2) un sistem de derogari exceptionale si temporare pentru operatori, care sa fie utilizate numai cu autorizarea autoritatii nationale de reglementare, in conditii strict delimitate, atunci cand eliminarea tarifelor de roaming pe o anumita piata ar putea duce la cresterea tarifelor nationale. In evaluarea impactului care insoteste propunerea de regulament privind pietele de roaming cu ridicata din 15 iunie 2016, Comisia a ajuns la concluzia ca, la tarifele cu ridicata maxime propuse de Comisie la momentul respectiv (0,04 EUR pe minut de apel vocal, 0,01 EUR pe SMS, 8,5 EUR pe GB de date), marea majoritate a operatorilor de telefonie mobila nu ar fi nevoiti sa faca apel la acest sistem de derogari exceptionale si temporare. Comisia considera ca concluziile sale de la momentul respectiv vor fi sustinute de plafoanele mai mici pentru tarifele cu ridicata pentru servicii de roaming convenite la 31 ianuarie 2017.

Sursa: adev.ro