digi24.ro informeaza: Google si Facebook, victimele unei fraude pe internet
Cei doi giganti ai tehnologiei, Google si Facebook, au confirmat ca au cazut victima unei presupuse fraude care le-ar fi produs prejudicii de peste 100 de milioane de dolari, relateaza BBC. In luna martie s-a publicat informatia ca un barbat din Lituania a fost acuzat de un atac de tip email phishing asupra a 2 companii cu sediul in SUA, care nu au fost numite la momentul respectiv. Reprezentanti ai companiilor ar fi fost pacaliti sa vireze in conturile bancare ale barbatului peste 100 de milioane de dolari. Pe 27 aprilie, Fortune a scris ca cele doua victime ale fraudei au fost Facebook si Google. Barbatul acuzat ca ar fi in spatele inselatoriei, Evaldas Rimasauskas, in varsta de 48 de ani, s-ar fi dat drept un manufacturier din Asia si ar fi inselat companiile cel putin intre 2013 si 2015.
- Emailuri frauduloase au fost trimise angajatilor si agentilor companiilor victima, care efectuau in mod regulat tranzactii de mai multe milioane de dolari cu compania din Asia, a precizat in martie Ministerul Justitiei din SUA.
Emailurile au fost trimise de pe conturi concepute in asa fel incat sa se semene cu cele ale angajatilor companiei din Asia, potrivit sursei citate. Rimasauskas este acuzat si ca a falsificat facturi, contracte si scrisori care au dat impresia ca au fost intocmite si semnate de executivi si agenti ai companiilor victima.
- Am detectat aceasta frauda care a vizat echipa noastra de management si am alertat cu promptitudine autoritatile, a precizat Google intr-un comunicat. Am recuperat banii si suntem incantati ca problema este rezolvata, a mai mentionat compania.
Totusi, firma nu a dezvaluit cati bani a transferat in conturile lituanianului si apoi recuperat. Fapt valabil si in cazul celeilalte companii.
- Facebook a recuperat cea mai mare parte a fondurilor la putin timp dupa incident si a cooperat cu autoritatile in investigatia lor, a precizat o purtatoare de cuvant a companiei.
Gradul de sofisticare al inselatoriilor pe baza de phishing a crescut in ultima vreme, potrivit unui recent raport al Europol. Frauda de tip CEO, in care autorul fraudei se da drept seful unei companii, provoaca o ingrijorare speciala.
- Solicitarea de plata este de obicei urgenta si coincide de multe ori cu ultimele ore ale programului pentru a face verificarea dificila. Asemenea atacuri profita de multe ori de evenimente anuntate public precum fuziunile, in timpul carora poate exista un anumit grad de agitatie si nesiguranta, se mentioneaza in raportul Europol.
Pentru a evita sa cada in capcana unor astfel de fraude, firmele sunt sfatuite sa verifice cu atentie solicitarile noi de plata inainte de a le autoriza.

Sursa: digi24.ro