editia.ro informeaza: Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le cunoasteti in realitate (Autor: Catalin Nitu)
- Fiti prudenti in a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informatii personale despre voi sau familie, cum ar fi: numele, varsta, CNP-ul, numarul de telefon, fotografii personale, adresa, scoala la care invatati ori locul de munca.
- Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le cunoasteti in realitate.
- In cazul in care persoane cu care comunicati pe internet va jignesc, ameninta, va transmit mesaje cu tenta sexuala sau poze cu continut pornografic, va indeamna sa consumati alcool ori droguri, ori va provoaca sa va faceti rau, anuntati apropiatii si faceti o sesizare la Politie.
- Nu acceptati niciodata sa va intalniti direct cu o persoana cunoscuta pe Internet - oamenii pot fi foarte diferiti de ceea ce au pretins ca sunt si astfel puteti deveni victima traficului de persoane sau a altor intamplari tragice.
- Nu spuneti parola de la e-mail altor persoane, deoarece acestea pot trimite mesaje jignitoare in numele vostru sau pot intra pe site-uri interzise.
- Manifestati atentie in utilizarea retelelor de socializare. Este de preferat sa restrictionati accesul la acestea, astfel incat sa poata fi vizualizate doar de catre prieteni.
- Evitati postarea pe Internet a fotografiilor personale.
- Aveti in vedere ca nu tot ceea ce cititi sau vedeti pe Internet este adevarat! Informatiile aflate pe o pagina web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate.
- De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator si pot infatisa situatii care nu s-au petrecut niciodata.
- Nu instalati pe calculator programe sau aplicatii din surse nesigure sau din link-uri primite pe e-mail. Ele pot contine virusi si pot produce pagube irecuperabile. In cazul in care primiti pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschideti. De asemenea, nu accesati link-uri sau atasamente primite odata cu astfel de mesaje.

Sursa: editia.ro