Digi24 informeaza: Google Doodle dedicat anuntului NASA despre 7 exoplanete asemanatoare Pamantului
Motorul de cautare Gooogle si-a schimbat, joi, logo-ul obisnuit, pe care l-a inlocuit cu un doodle - o animatie consacrata anuntului revolutionar facut miercuri de NASA referitor la descoperirea intr-un alt sistem solar a sapte planete asemanatoare Pamantului. Doodle-urile sunt reprezentari ocazionale ale logoului afisat pe prima pagina Google (www.google.ro), ce insotesc toate cautarile online facute de utilizatorii Google din intreaga lume. Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.
NASA a anuntat miercuri ca a descoperit 7 exoplanete de marimea Terrei intr-un singur sistem solar, denumit Trappist-1, aflat la o distanta de 40 de ani-lumina fata de Soare. Anuntul a fost facut de cercetatorii de la NASA, miercuri seara, prin intermediul unei conferinte de presa ce a fost difuzata pe site-ul oficial al Agentiei spatiale americane. Doodle-ul afisat joi de Google are forma unei scurte animatii in care apar 7 planete insufletite, care in final fac prietenos un semn cu mana. Descoperirea a fost facuta de astronomii americani cu ajutorul telescopului spatial Spitzer si al mai multor telescoape terestre. Descoperirea reprezinta un nou record in domeniul cercetarii spatiale, deoarece este pentru prima data cand a fost identificat un sistem solar in care toate cele sapte planete ale sale au dimensiuni similare cu Terra. Cercetatorii de la NASA au precizat ca toate cele sapte exoplanete au potentialul de a contine apa in stare lichida. Trei dintre ele se afla in zona locuibila din jurul stelei lor, in care viata este posibila. Cele 7 exoplanete care alcatuiesc acest sistem stelar orbiteaza in jurul stelei Trappist-1, o stea rece cu densitate scazuta, aflata la o distanta de 40 de ani-lumina fata de Terra, in constelatia Varsatorului. Chiar daca cele sapte exoplanete nu intretin viata in prezent, sistemul stelar din care fac parte ar putea evolua in viitor. Steaua Trappist-1 are o varsta de cel putin 500 de milioane de ani, insa speranta ei de viata este de 10 trilioane de ani. Prin comparatie, Soarele nostru a ajuns deja la jumatatea sperantei sale de viata, care a fost estimata la 10 miliarde de ani. Asadar, peste cateva miliarde de ani, cand Soarele va ramane fara combustibil si Sistemul Solar din care face parte Terra nu va mai exista, Trappist-1 va fi inca o stea foarte tanara, a precizat astronomul Ignas Snellen de la Observatorul Leiden din Olanda. Oamenii de stiinta s-au concentrat pe descoperirea unor planete telurice cu dimensiuni similare cu Terra, cu temperaturi potrivite, pentru ca apa, daca exista, sa se afle in stare lichida - o conditie considerata esentiala pentru existenta vietii. Diametrul stelei Trappist-1 reprezinta aproximativ 8% din cel al Soarelui. Din acest motiv, planetele din jurul ei, de dimensiunea Terrei, par foarte mari atunci cand trec prin fata stelei lor. Studiata cu telescoapele de pe Pamant, miscarea acestor planete blocheaza cu regularitate lumina emisa de steaua lor. Cercetatorii reusesc sa determine dimensiunile si structurile planetelor prin analiza acelor scaderi de intensitate luminoasa.
Alexandru Mironov, realizator Digi World, a declarat la Digi24 ca mesajul NASA este zguduitor, dar era asteptat de cei care stiu cum ticaie masinaria Cosmosului. Nu mai este nicio indoiala ca viata este unul dintre telurile evolutiei Cosmosului - de la Big Bang si pana acum. Surprinzator este ca acest sistem - Trappist-1 -, are 7 planete care sunt toate apropiate de dimensiunile Terrei. Steaua in jurul careia orbiteaza planetele este mai mica, dar face parte din categoria Gigantelor Rosii, de unde se banuieste ca a plecat viata in intreg Universul, a explicat Alexandru Mironov.

Sursa: Digi24