bugetul.ro informeaza: Un scriitor roman da de pamant cu IT-istii #rezist: Pot face ce nu a reusit Trotki (Autor: Eugen Dinu)
Scriitorul si eseistul Vasile Ernu i-a pus la zid pe tinerii care au creat programul pentru detectarea stirilor false. Intr-un editorial intitulat Ce nu a reusit Trotki pot face IT-istii nostri cu banderole #rezist: Informatia purificata, Ernu critica dur modalitatea voluntarilor inscrisi in program de a filtra ceea ce ei numesc fake news. Vasile Ernu considera programul tinerilor artisti o continuare a ideilor lui Lev Davidovici Trotki, revolutionar bolsevic:
- Atunci Lev Davidovici Trotki vine cu ideea geniala: ce ar fi daca am face o redactie separata si am produce ziarul central Iskra (sau Pravda, nu mai retin) intr-un singur exemplar, doar pentru Lenin. Acolo sa lucreze cele mai sclipitoare minti sub indrumarea mea, Trotki. Sa facem asadar un ziar special doar pentru Lenin. Ziarul trebuie sa fie facut astfel incit Lenin sa stea linistit, sa-si vada de boala si viata lui si sa lase lupta revolutionara pe mana noastra.
Iata Ministerul Adevarului: un ziar personalizat, cu informatie corecta, pentru fiecare cetatean in parte. Unul care sa te faca sa-ti vezi de treaba, unul care gandeste pentru tine. De ce mi-am amintit de povestea asta? Pentru ca citesc o stire cum niste IT-isti vor sa produca un soft pentru epoca post-adevar care sa ne salveze de stirile false, de propaganda. Cum noi nu mai suntem capabili de a distinge intre adevar si fals, intre bine si rau, o vor face ei sau mai degraba softul lor pentru noi. Nici macar presa nu mai este capabila sa faca asta, nici institutiile pe care le avem. Dar poate softul lor va fi capabil. Ministerul Adevarului se instaureaza incet dar sigur. Parca mai incercase Guran ceva asemanator: stiri infricosator de curate. Aproape purificatoare, noteaza scriitorul in editorialul ce apare pe site-ul criticatac.ro.
- Ah si am uitat sa va spun: Trotki nu si-a dus ideea pana la capat. Insa sunt convins ca opera lui va fi continuata pana la capat de IT-stii #rezist: acesti ingeri salvatori tehnologici. Deviza: sa dam tarii informatie pura, curata, nealterata pentru omul nou fara cusur, purificat. Nu mersi: nu servesc informatie purificata, conchide Vasile Ernu.