arenait.net: Programul Euro 200: ce este, cine se califica, inscriere, de unde iei calculator? (by Darius J.)
Recunosc, eu nu am stiut pana astazi ce este programul Euro 200, insa probabil ca mine mai sunt si altii, asa ca merita sa scriem un articol despre asta. Pe scurt: programul Euro 200 elevii sau studentii care provin din familii sarace sa-si cumpere un calculator.

Despre program, pe scurt
Prevederile legale spun ca in programul Euro 200 se pot inscrie doar elevii/studentii invatamantului de stat sau acreditat, pana in 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 150 lei pe membru de familie, conform legii numarul 269/2004 â€" deci da, programul e doar din 2004 iar eu nu imi amintesc mare lucru despre el.

Beneficiari in 2016
Pentru anul 2016 deja s-au facut deja inscrierile si a fost publicata chiar si lista cu beneficiari, intr-un numar total de 12.024. Lista beneficiarilor o gasiti pe Euro200.edu.ro. Programul a ajutat, de la lansare, 293.373 de elevi si studenti sa-si cumpere un sistem de calcul.

Inscriere
Ceea ce nu am gasit foarte usor, cel putin pe site-ul edu.ro, e cum se face inscrierea in program. Dar am avut norocul sa gasesc cateva informatii pe site-ul unei scoli, care spune asa:
Inscrierile pentru Programul Euro 200 au inceput. Dosarele trebuie depuse la unitatea de invatamant unde invata beneficiarul, pana la data de 21 aprilie 2016.
Cei care doresc sa faca cerere pentru acordarea ajutorului financiar pentru achizitionarea unui calculator, trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Programul se adreseaza tinerilor pana in varsta de 26 de ani, fara posibilitati financiare pentru cumpararea unui calculator. Cererile pentru inscriere in program trebuie depuse la institutia de invatamant unde este inscris elevul.

Conditii:
-elevul trebuie sa aiba o situatie buna la invatatura
-elevul nu trebuie sa aiba absente nemotivate
-varsta beneficiarului sa nu depaseasca 26 de ani
-venitul pe membru de familie nu trebuie sa depaseasca 150 lei brut (cu excepția alocatiei de stat, alocației familiale complementare si a alocației de susținere pentru familia monoparentala, bugetului personal complementar acordat persoanelor cu handicap, burselor de studii si a burselor sociale, precum si a tuturor drepturilor sociale, care, potrivit legii, sunt exceptate de la stabilirea altor drepturi si obligatii).
Ca atare, daca te afli in situatia de a participa la program te poti adresa conducerii scolii la care esti, ar trebui sa te poata ajuta. Daca nu, cu siguranta cineva de la Inspectoratul Scolar Judetean de care apartine scoala/facultatea la care esti inscris trebuie sa poata.

De unde iti iei calculator
Din nou, n-am vazut companii mari sa sustina acest proiect. Din pacate. Cu toate ca ar avea 12.000 de potentiali clienti care ar cumpara de minim 200 Euro. Singurul magazin care a facut reclama la asta (din ce estiu eu), este eMAG. De fapt de la ei am si aflat de existenta programului. Cei care au fost acceptati in program au putut sa-si cumpere un PC pana pe 31 august 2016. eMAG a facut o pagina speciala cu laptop-uri sau calculatoare care indeplinesc configuratia minima si conditiile programului â€" luate de aici:
- pentru Desktop: procesor Dual core sau echivalent ; FSB minim 800 Mhz; frecventa processor minim 2300 Mhz; HDD minim 250 Gb; RAM tip DDR3, minim 1 GB; unitate DVD ; monitor LCD minim 17”, tastatura, mouse optic
- - pentru Laptop: procesor Dual core sau echivalent, frecventa processor minim 2000 Mhz; RAM tip DDR 3, minimjm 1 Gb; HDD minim 250 Gb; unitate DVD ; diagonala minim 15”, rezolutie minim 1366 x 768
- pentru Netbook: processor Intel Atom sau echivalent ; tip processor minim N450 sau echivalent ; HDD SATA minim 250 Gb ; RAM tip DDR 3, minim 1 Gb; diagonal minim 10”
- calculatoarele vor cuprinde in mod obligatoriu si software de baza licentiate, incluzand un sistem de operare si un program antivirus
Daca mai stiti si alti comercianti care accepta participanti la program, lasati-i intr-un comentariu.

Parti bune, parti proaste
Recunosc, imi place foarte mult ca avem un astfel de program. E un lucru bun. In ziua de astazi tehnologia trebuie sa ajunga la toti, nu doar la cei cu venituri peste medie. Iar cei care beneficiaza de asta chiar au venituri mici.Una dintre partile proaste e ca programul ar putea sa acopere si mai multe cazuri, pentru ca 150 lei brut per membru de familie e foarte putin.In conditiile in care salariul minim pe economie este 1250 lei (brut) â€" la inceputul anului era 975 lei, deci situatia era aceeasi, asta inseamna ca familia trebuie sa fie foarte mare si sa aiba maxim un salariat, sau chiar niciunul. Cu toate acestea, chiar daca familia e mica (parintii si un copil) si au doar un salariu minim tot nu vor putea sa cumpere un PC nou copilului.O alta problema e ca programul nu e suficient de mediatizat. Sunt convins ca in anul 2016 sunt mai mult de 12000 de elevi/studenti care s-ar putea inscrie la program dar n-au stiut de el.