arenait.net informeaza: Salveaza internetul, sustine pastrarea neutralitatii!/ by Darius J.
La sfarsitul lunii august 2016 autoritatile Uniunii Europene vor decide daca furnizorii de servicii de internet vor fi nevoiti sa respecte, sau nu, neutralitatea internetului. Daca votul va fi in favoarea eliminarii neutralitatii, noi toti am putea avea de suferit.
Stiti ce este pe scurt net neutrality? Este ceea ce avem noi toti acum: internet liber si neconditionat de reguli. Pentru ISP nu conteaza ca stai 10 ore pe Facebook, ca faci streaming video sau ca descarci orice de pe torente.
In ce sens nu conteaza? Ca nu te pot limita (legal) si nu iti pot cere mai multi bani pentru diferite servicii. Iar asta e unul din cele trei principii care trebuie discutate si, pe cat posibil, evitate.
1.Servicii specializate: da ISP-ului puterea de a taxa preferential anumite servicii pe care le folosesti prin internet, fiind considerate specializate.
2.Managementul traficului: sunt convins ca asta se poate intampla si acum, intr-o masura mai mica sau mai mare, insa haideti sa nu le dam toata puterea sa decida ca putem avea doar 10 Mbps pentru YouTube si 300 Mbps pentru browsing â€" evident, astea sunt doar exemple.
3.Zero rating: De exemplu, pentru Facebook nu ti se contorizeaza traficul iar pentru WhatsApp da. Se incurajeaza astfel folosirea unor site-uri/servicii in defavoarea altora.
Insa ideea e simpla, daca nu se actioneaza s-ar putea ca furnizorii de servicii de internet sa primeasca putere totala in ceea ce priveste internetul oferit noua, clientilor.
Asa ca, o serie de ONG-uri din Europa s-au implicat in actiunea numite Save The Internet. In Romania s-a implicat in actiunea asta APTI â€" AsociaÈ›ia pentru Tehnologie si Internet. Dar poti sa te implici si tu pe site-ul mentionat anterior, de unde poti completa un formular care ulterior va fi trimis sub forma unei scrisori (ca o petitie) catre BEREC (Body of European Regulators of Electronic Communications), cei care decid ce se intampla cu neutralitatea internetului in final.
Mai mult, poti da share acelei pagini sau, de ce nu, articolului nostru, ca sa afle cat mai multi de problema asta care, cel putin pe noi romanii, ne-ar putea afecta destul de rau, internetul ieftin, rapid si bun ar putea deveni istorie.
Mai multe puteti citi la Dorin Lazar sau Radu Dumitru:
http://dorinlazar.ro/salveaza-internetul-participa-la-consultarile-publice-berec/
http://www.nwradu.ro/2016/06/la-nivel-european-se-dezbate-neutralitatea-internetului-transmite-autoritatilor-parerea-ta/