B365.ro /GOOGLE DOODLE. Google o omagiaza, luni, pe actrita americana Hedy Lamarr
Google aduce un omagiu actritei americane Hedy Lamarr, la 101 ani de la nasterea sa, printr-un Google Doodle special.
Motorul de cautare Google o sarbatoreste, luni, 9 noiembrie, pe actrita americana Hedy Lamarr. La 101 de la nasterea actritei, Google a creat un logo special.
S-a nascut pe 9 noiembrie 1914 la Viena, Austro-Ungaria ca Hedwig Eva Maria Kiesler, singurul copil al Gertrud "Trude" Kiesler (3 februarie 1894 - 27 februarie 1977) si Emil Kiesler (27 decembrie 1880 - 14 februarie 1935).
Mama ei a fost o pianista evreica nativa din Budapesta. Tatal ei a fost un bancher de origine evreiasca. La inceputul anului 1933, la varsta de 18 ani, a jucat in filmul lui Gustav Machatý, Ecstasy, care a fost filmat la Praga, Cehoslovacia. Rolul lui Lamarr a fost de tinara sotie neglijata a unui batran indiferent.
La 19 ani, la 10 august 1933, Lamarr s-a casatorit cu Friedrich Mandl. Sotul ei, care avea reputatia de a fi fost al treilea cel mai bogat barbat din Austria, a fost producator de armament.In autobiografia ei, Ecstasy and Me, Lamarr l-a descris pe Mandl ca fiind extrem de posesiv, care a indepartat-o de cariera si a tinut-o ca pe un prizonier in castelul lor, Schloss Schwarzenau. Desi pe jumatate evreu, Mandl a avut stranse legaturi sociale si de afaceri cu guvernele fasciste din Italia si Germania, carora le-a vandut munitie pentru Mussolini.
Initial a plecat la Paris apoi l-a intalnit pe Louis B. Mayer la Londra. Mayer a angajat-o si a insistat sa-si schimbe numele in Hedy Lamarr - ea era cunoscuta sub numele de "doamna Ecstasy". Mayer i-a ales numele de famile dupa frumoasa stea a filmului mut, Barbara La Marr, care a murit in 1926 de tuberculoza.
La Hollywood, ea a jucat invariabil seducatoarea plina de farmec de origini exotice. Lamarr a jucat alaturi de cei mai populari barbati ai epocii. Multele ei film includ: Boom Town (1940) cu Clark Gable si Spencer Tracy, Comrade X cu Gable, White Cargo (1942), Tortilla Flat (1942) cu Tracy si John Garfield, H. M. Pulham, Esq. (1941) cu Robert Young si Dishonored Lady (1947). In 1941, Lamarr a jucat alaturi de Lana Turner si Judy Garland in Ziegfeld Girl, scrie romaniatv.net.
Lamarr a devenit cetatean american la 10 aprilie 1953, la varsta de 38 de ani. In 1966, ea a fost arestata pentru furt din magazine la Los Angeles.
Lamarr a murit la Casselberry, Florida, la 19 ianuarie 2000, la varsta de 85 de ani. Fiul ei Anthony Loder i-a luat cenusa si a raspandit-o in Padurile Vienei, in conformitate cu ultimele ei dorinte.
Lamarr a fost casatorita de sase ori si a avut trei copii, dintre care unul adoptat.