Wikipedia este cea mai folosita sursa de inspiratie cand vine vorba de referate si locul in care cu totii ajungem atunci cand cautam informatii despre vreo personalitate, tara sau companie. Totusi, un nou raport facut disponibil de catre Wikipedia ne arata de ce nu iti poti pune toata increderea in articolele de pe site.
Wikipedia este un serviciu gratuit al carui continut este gestionat si creat exclusiv de catre voluntari. Practic, orice persoana poate aduce modificari articolelor, iar aceste modificari pot fi vizibile pana cand se face o alta revizuire.
Cel mai bun si mai apropiat exemplu in acest sens este pagina premierului Victor Ponta, care pe parcursul mandatului a suferit numeroase modificari. La un moment dat, o persoana a modificat numele primului ministru in Victor Viorel Copy Ponta, iar in alta situatie, cineva i-a trecut la functie professional eye-roller.
Cu toate ca aceste exemple arata doar situatii in care miza a fost umorul, in alte cazuri, utilizatorii au facut modificari unor pagini cu scopul de a face bani. Versiunea in limba engleza a platformei tocmai s-a eliberat de 381 utilizatori care primeau bani de la companii pentru a modifica diverse articole astfel incat sa le puna intr-o lumina mai buna.
Editorii Wikipedia au sters si 200 de articole create de unii dintre utilizatorii mentionati mai sus, articole de natura promotionala, legate de diverse afaceri, oameni de afaceri sau artisti. Wikimedia Foundation, compania care detine Wikipedia, a aratat, intr-o postare pe blog, ca acele articole contineau informatii nelegitime, materiale ale caror surse nu puteau fi verificate, precum si lucruri care incalcau legile drepturilor de autor.
Nu este prima data cand Wikipedia descopera astfel de conturi, numite sockpuppet. In 2013, Fundatia a descoperit ca o firma de consultanta din SUA crease, editase si intretinuse mii de articole pentru clienti dispui sa dea bani.
Interesant este si modul in care actionau aceste persoane. Totul incepea cu articolele noi, cu tenta promotionala, create de diversi utilizatori. Editorii interziceau publicarea articolelor, pana cand un cont sockpuppet incepea sa il dezvolte suficient incat sa nu mai para o reclama. Dupa asta, administratorul contului nelegitim lua legatura cu persoana care l-a publicat initial si cerea o suma de bani pentru a publica articolul in prima lui forma. Daca cele doua persoane se intelegeau, un al doilea cont sockpuppet venea si valida articolul, pentru ca acesta sa poata ramane publicat.
Santajul intervine in momentul in care persoana care a platit este contactata din nou pentru a i se cere o suma lunara (30 de dolari). Aceasta o suma lunara garanta ca articolul nu va fi vandalizat si va ramane online cat timp platitorul plateste.
Pentru a evita astfel de situatii pe viitor, toti editorii Wikipedia trebuie sa spuna unde lucreaza, ce clienti au sau daca au legaturi cu persoane sau entitati care i-ar putea plati pentru a modifica articole.