Linden Labs, creatorii ciudatei lumi virtuale ce a luat numele de "SecondLife", au lansat un beta pentru un nou sistem de voice chat in-game. Sistemul este dezvoltat de Linden impreuna cu Vivox si DiamondWare. Beta-ul este deschis doar primilor 1.000 de inscrisi, asa ca, daca faci parte din "A Doua Viata", grabeste-te! Spre deosebire de chat-urile din MMORPG-uri (jocuri on line), sistemul din "SecondLife" se va baza pe interactiune. Volumul vocii tale va fi auzit doar in jurul avatarului tau, si tu nu vei putea auzi alte persoane vorbind decat daca esti langa ele.
Totusi, sistemul va functiona si "prin telefon", permitand conferinte cu pana la 100 de membri de pe tot intinsul lumii virtuale. Linden va lansa softul in luna aprilie, lansare precedata de o luna martie de open beta.
Flash Adtron: Solid State Drive de 160GB
Cei care utilizeaza notebook-uri vor fi incantati sa auda ca firma Adtron se pregateste de lansarea unui supradimensionat Solid State Drive (SSD) de 160GB, in variantele IDE si SATA. Drive-ul va putea atinge viteze de pana la 70MB/sec pentru citire si pana la 60MB/sec pentru scriere. Drive-urile Flash Adtron vor beneficia de doua tehnologii care vor creste performanta. Este vorba de ArrayPro, care permite operarea unei structuri hardware de tip array si reduce necesitatea cache-ului - astfel, vitezele nu vor fi influentate de aplicatii. A doua tehnologie se numeste Erasure Data Security si asigura securitatea datelor si protejeaza impotriva stergerii accidentale.
Un SSD Flash al SanDisk de 32GB costa in jur de 600 de dolari, asa ca noile drive-uri Adtron vor avea un pret foarte piperat. Insa, pe masura ce cresc in popularitate, drive-urile Flash vor avea preturi din ce in ce mai mici.
Japonezii scriu BluRay cu 10x
Nichia, o corporatie din Japonia, a reusit sa atinga performante uimitoare in domeniul arderii discurilor BluRay. Noua raza albastra nipona poate scrie aceste discuri cu viteza de 10x. Pentru a fi scris pe un disc BluRay, un film HD are nevoie de 50 de minute. Cu noua raza de 10x, acest interval se reduce la zece minute.
Cercetatorii niponi, sustinuti de cei de la Universitatea din Santa Barbara, California, spun ca viteza de scriere este direct proportionala cu puterea efectiva a laserului. Raza albastra japoneza este astfel de opt ori mai puternica decat razele pe care le avem noi in unitati. Cercetatorii sustin ca vor putea dubla aceasta putere, insa piata de consum va trebui sa astepte intre doi si patru ani pentru a putea achizitiona aceasta tehnologie.