Stirile Pro TV : Ce risca elevii care vor sa copieze la BAC cu ceasuri inteligente sau ochelari cu bluetooth. Avertismentul dat de profesori
In plin examen de bacalaureat, oficialii ii avertizeaza pe liceeni sa nu incerce sa copieze. Internetul este insa plin de dispozitive performante cum ar fi ceasurile inteligente sau ochelarii cu bluetooth, care au inlocuit deja celebrele mini-casti.
Dati banii de pomana pe ele, le transmit profesorii elevilor pentru ca toate salile de examen au camere de supraveghere. Iar unele pot reda si discutiile purtate intre candidati.

Un ceas inteligent dispune de toate functiile unui telefon, daca esti intr-un examen si nu ai invatat prea mult, poti trimite de pe el un mesaj sau un email unui prieten pentru a-i cere sa te ajute. Iar procedeul este foarte simplu: intri in meniu, scrii mesajul, il trimiti si astepti rezolvarea.
Dupa ce a citit mesajul, destinatarul copiaza rezolvarea si o expediaza, ca sa-l ajute pe candidatul respectiv sa treaca examenul. Astfel de ceasuri functioneaza conectate la telefonul mobil, care nu trebuie sa fie la o distanta mai mare de 30 de metri, sau individual, daca are incorporata o cartela sim.
Si nu este singurul dispozitiv care a atras atentia candidatilor la examene. Ochelarii BlueTooth cu Microcasca reprezinta o noua inventie in materie de copiat. Par de vedere, dar sunt fara dioptrie, se conecteaza prin bluetooth la telefon si transmit fara fire sunetul si implicit informatiile la microcasca.
Pe site-urile unde se gasesc de vanzare, dealerul recunoaste insa ca nu recomanda acest produs, pentru ca are rama prea groasa si poate da de banuit, iar acumulatorul tine maximum 2 ore.
Internetul abunda de asemenea oferte. Iar unele site-uri le-au impartit in functie de materii. De pilda, aceasta camera de tip nasture si cardul GSM sunt recomandate pentru examene de limba romana, iar MP3 player ul cu microcasca si stik-ul ar ajuta mai bine la matematica.
Altfel, preturile pornesc de la 4-500 de lei si pot ajunge chiar si la 2000 de lei. Aviz amatorilor, spun insa supraveghetorii! Examenul este atent monitorizat.
Ministerul educatiei si inspectoratele au luat toate masurile necesare, pentru a impiedica fraudarea examenului. Cine va fi prins va pierde sansa de a sustine bacalaureatul trei sesiuni la rand. Anul trecut sute de tineri au fost eliminati in intreaga tara.
Toate centrele de examen au camere de supraveghere. 5% pot inregistra si discutiile din salile de examen.