iLikeIT. Zi istorica pentru utilizatorii Microsoft. Noul sistem de operare Windows 10 poate fi descarcat si instalat gratuit
(Sursa: stirileprotv.ro)
Este o zi cheie in istoria calculatoarelor personale. Microsoft renunta la pretul cerut pentru licenta sistemului de operare.
Cea mai noua versiune, Windows 10, este gratuit la descarcare pentru oricine. Ce este nou, aflam de la Iulian Atanasoae, student la informatica, invitat la iLikeIT.
In primul rand, trebuie remarcat faptul ca cei de la Microsoft au sarit de la Windows 8.1 la Windows 10. De fapt, aceasta versiune este un hibrid intre Windows 7 si Windows 8. Au luat ce era mai bun in aceste sisteme de operare si au facut un hibrid. Noul meniu de start contine si aplicatii traditionale , iar in partea dreapta le avem pe cele moderne, de pe Windows 8.1. Se numesc Live Tiles si ne ofera tot felul de informatii. Pe cea de "news" de exemplu vedem update-uri de la stiri, top 3 titluri cele mai importante. Ce este diferit fata de Windows 8.1 este faptul ca scrolling-ul se face vertical, deci nu mai e orizontal, ca pana acum. O alta optiune foarte avantajoasa in Windows 10 este Cortana - asistentul vocal, care pana acum era doar pe Windows Phone - care se gaseste in bara de search. Deocamdata insa, nu exista o versiune pentru limba romana.
O alta noutate este data de sistemul de notificari, care poate fi gasit in partea dreapta-jos a ecranului, similar cu ce se afla deja pe Windows Phone.
Windows 10 poate fi instalat gratuit (cu licenta valabila timp de un an) pe orice computer sau laptop care putea rula deja 8.1. de la urmatorul link:
https://insider.windows.com/