dcnews.ro: GOOGLE celebreaza 186 de ani de la NASTEREA lui LEV TOLSTOI printr-un LOGO SPECIAL
LEV TOLSTOI s-a nascut pe 9 septembrie 1828, pe mosia Iasnaia Poliana din Rusia. Cunoscutul scriitor a incetat din viata in data de 20 noiembrie 1910, la Astapovo.
Alaturi de Fiodor Dostoievski, LEV TOLSTOI este unul dintre cei mai importanti si de seama reprezentanti ai "varstei de aur a literaturii ruse", inceputa in 1820, cu primele scrieri ale lui Puskin si terminata in 1880, cu ultimele lucrari ale lui Dostoievski, potrivit stirileprotv.ro.
Cele mai iubite si cunoscute romane ale lui LEV TOLSTOI sunt "Razboi si pace" si "Anna Karenina". Cele doua opere au avut o mare influenta in dezvoltarea romanului pe plan mondial.
Credintele si idelile filozofice si eseistice ale lui LEV TOLSTOI sunt cunoscute sub denumirea de "tolstoism".
Adancimea viziunii, acuitatea observatiei sociale si psihologice, sentimentul tragicului si omenescului - prin toate acestea s-au facut remarcate operele lui LEV TOLSTOI, care au ajuns pana acum la milioane de cititori din intreaga lume.
Pe langa cariera de romancier, LEV TOLSTOI s-a impus in epoca si ca eseist si dramaturg, dar si ca reformator in domeniul educatiei. LEV TOLSTOI este unul dintre cei mai cunoscuti membri ai familiei TOLSTOI, o familie ruseasca veche si aristocrata.
Spre sfarsitul vietii, LEV TOLSTOI s-a impus si ca fervent comentator al invataturilor lui Christos, in sensul lor social, pacifist si nemediat de vreo putere lumeasca.
Ideile lui LEV TOLSTOI despre rezistenta nonviolenta - idei expuse in opere precum "Imparatia lui Dumnezeu este inauntrul vostru" - au avut un profund impact asupra unor personalitati importante in istorie, ca Martin Luther King sau Ghandi.
LEV TOLSTOI a murit in data de 20 noiembrie 1910, certat cu Biserica Ortodoxa si doborat de pneumonie. Aristocratul LEV TOLSTOI a avut parte de o inmormantare simpla.
Efigia lui LEV TOLSTOI a fost imprimata pe o moneda ruseasca din aur.