Dezvoltarea economica si sociala intensa ce caracterizeaza regiunea Dobrogei si in mod special judetul Constanta a determinat compania de telefonie mobila Cosmote Romania sa efectueze in judetul de la malul marii investitii de peste 25 milioane de euro, numai in primul an de la aparitia pe piata a acestui nou operator de telefonie mobila din Romania, a aratat ieri in cadrul unei conferinte de presa desfasurata la Hotel Ibis din Constanta Marcel Liznic, manager Implementare Retea Radio in cadrul Cosmote Romania.

Cosmote reprezinta cel mai nou operator intrat pe piata romaneasca de telefonie mobila, acest eveniment avand loc in luna decembrie a anului 2005. Dupa numai un an de la lansarea pe piata Cosmote avea deja 1,23 milioane de clienti in Romania, in timp ce cota de piata a acestui operator s-a cifrat la sfarsitul anului trecut la 7%, a specificat Tereza Valcan, directorul de marketing al Cosmote Romania. Cu toate ca este mai putin cunoscut in tara noastra, Cosmote Romania face parte din Grupul Cosmote- unul dintre liderii pietei de telefonie mobila din Sud-Estul Europei. Pe langa Romania aceasta corporatie desemnata de publicatiile de specialitate drept una dintre primele 100 de companii IT din lume mai activeaza si pe pietele din alte 4 state balcanice, cumuland astfel peste 11 milioane de clienti. Un pas deosebit de important l-a facut Cosmote in privinta sporirii considerabile a gradului de acoperire a populatiei si teritoriului Romaniei. Astfel, daca in momentul intrarii sale pe piata acest operator de telefonie mobila asigura o acoperire pentru 55% din teritoriul Romaniei si pentru 74% din populatia acestei tari, la momentul actual gradul de acoperire al populatiei autohtone este de peste 95 de procente, in timp ce acoperirea teritoriului se realizeaza in proportie de 82%, a specificat Marcel Liznic.

Puteri infime pe antena pentru protejarea sanatatii publice

Din punct de vedere tehnic centralele si statiile Cosmote din intreaga tara sunt de ultima generatie, toate echipamentele necesare functionarii retelei fiind asigurate de doi furnizori de prestigiu din domeniul comunicatiilor internationale, respectiv de Siemens si Ericsson. "Incercam sa invatam din greselile altora", a afirmat Liznic. In acest sens sunt deja de notorietate problemele privind congestiile de trafic care se produc la unii operatori de telefonie mobila atunci cand numarul clientilor depaseste capacitatea centralelor, a aratat oficialul Cosmote. Pentru a nu cobori nivelul calitatii serviciilor oferite clientilor sai prin aparitia unor astfel de situatii, Cosmote realizeaza anticipat upgradari ale centralelor sale, asa cum s-a facut si in cazul celei din judetul Constanta unde mai functioneaza si 35 de statii din cele 700 pe care le-a instalat Cosmote in intreaga tara. In acelasi scop, Cosmote va investi in perioada urmatoare cel putin 5 milioane de euro in judetul Constanta, suma care se va adauga celor peste 25 mil. euro investiti pana acum in regiunea sud-dobrogeana pentru a spori capacitatea echipamentelor sale ce deservesc aceasta retea de telefonie mobila. De altfel, valoarea investitiilor Cosmote in Romania a atins deja 250 milioane de euro, ceea ce reprezinta jumatate din cele 500 milioane de euro pe care Grupul Cosmote s-a angajat sa-l investeasca in tara noastra la preluarea de la Romtelecom a fostei retele Cosmorom. In privinta sanatatii si sigurantei publicului, Marcel Liznic a tinut sa sublinieze faptul ca cei 20-30 watti putere pe antena dezvoltata de echipamentele Cosmote nu numai ca nu reprezinta un pericol pentru sanatatea publica, ci radiatiile emise de releele operatorului sunt cu mult inferioare celor apartinand emitatoarelor posturilor de televiziune care dezvolta puteri pe antena de sute de watti. In continuare, strategia de marketing a Cosmote Romania vizeaza mentinerea celor mai mici tarife de pe aparitia autohtona (vezi oferta de abonament cu tarif unic pentru toate retele la numai 0,16 euro/minut), castigarea increderii clientilor si actiuni de promovare in sezonul estival prin concerte gratuite sustinute de trupe cunoscute, asa cum a fost organizata in vara 2006 Plaja Cosmote din Mamaia, a adaugat Tereza Valcan.