go4it.ro: Tablete - manualul incepatorului (2)
Clasificarea tabletelor
Desi nu sunt foarte multe modele importante pe piata, tabletele actuale se pot clasifica dupa sistemul de operare si dupa dimensiunea ecranului.
Sistemul de operare
• iOS
Singurele tablete cu sistem de operare iOS sunt evident cele produse de Apple, iPad si iPad 2. Avantajele lor principale sunt viteza de lucru si numarul mare de aplicatii si jocuri dezvoltate pentru aceasta platforma. In comparatie cu concurenta, tabletele Apple sunt construite integral de producatorul din Cupertino. Nu ne referim la asamblare si constructia efectiva a componentelor.Apple a lucrat insa la arhitectura procesorului, tot el produce si sistemul de operare si duce o munca impresionanta pentru a optimiza cat se poate de mult aceasta reteta.Rezultatul? O tableta care se misca aproape ireprosabil, cu o sumedenie de aplicatii disponibile si care s-a vandut in peste 20 de milioane de exemplare.
Din pacate, exista si cateva aspecte mai putin placute ale tabletelor de la Apple. Pentru conectarea la calculator si transferul de fisiere, utilizatorul trebuie sa foloseasca neaparat aplicatia iTunes. Cele cateva periferice accesibile trebuie sa fie neaparat aprobate de Apple si sa foloseasca conectorul universal consacrat. Producatorul iPad-ului a fost criticat nu doar in cazul tabletei pentru faptul ca include facilitati limitate de la o generatie la alta. De exemplu, iPad nu a avut o camera foto sau video, pe cand iPad 2 a fost dotat cu doua, insa cea frontala nu suporta filmare la calitate HD.
Mai mult, Apple a introdus un sistem unitar de livrare a continutului digital platit cu ajutorul aplicatiilor de pe iPad care a afectat mai multe companii majore. Producatorul iPad-ului i-a obligat pe cei care livrau continut contra cost sa plateasca un comision de 30% indiferent de felul in care se abona si platea utilizatorul. Poate ca multi posesori ai tabletei nu au fost afectati, insa Apple a facut clar faptul ca poate schimba oricand orice doreste in ecosistemul sau.
Unul din cele mai relevante dezavantaje pentru cei care folosesc un iPad pentru navigarea pe Internet este lipsa suportului pentru Flash. Apple sustine livrarea continutului prin intermediul tehnologiei web HTML5, suportata pe moment doar de YouTube si alte cateva site-uri. Pe scurt, banner-ele, animatiile si clipurile video Flash nu pot fi incarcate de browser-ul Safari de pe iPad. Chiar daca este de apreciat sustinerea unei tehnologii de viitor, ignorarea faptului ca foarte mult continut de pe Internet este in format Flash este greu de justificat.
• Android 3.0 Honeycomb
Aici sunt incluse tabletele lansate de curand de diversi producatori, ce ruleaza cel putin versiunea 3.0 a sistemului de operare de la Google. Despre versiunile anterioare vom discuta separat. Google a creat Honeycomb cu gandul la tablete si a inclus mai multe facilitati care nu se regasesc in versiunile pentru telefoane mobile ale sistemului de operare Android. Vorbim aici despre suport pentru ecrane mai mari, pentru procesoare cu mai multe nuclee si accelerare hardware pentru elemente grafice. Android 3.0 arata de multe ori foarte similar cu iOS, insa ofera un nivel de personalizare mai avansat prin folosirea widget-urilor in ecranele principale.
Aplicatiile create special pentru Android 3.0 sunt destul de putine la ora actuala, insa utilizatorii le pot rula si pe cele pentru versiunile 2.x ale sistemului de operare. Din punct de vedere al performantei brute, SOC-ul (System-On-a-Chip) Nvidia Tegra 2 este putin mai lent decat procesorul A5 din iPad 2, iar lipsa optimizarii masive pe care o face Apple se poate observa la incarcarea aplicatiilor si la intrarea si iesirea din meniuri.
Browser-ul lui Android 3.0 suporta Flash si poate incarca banner-e si alte clipuri video in afara de YouTube, insa performantele sunt afectate la fel ca in cazul PC-urilor cu hardware modest. Autonomia tabletelor cu Honeycomb se poate apropia de cea a iPad-ului, insa lipsa de optimizare face ca bateria sa se descarce destul de mult dupa o noapte in stand-by.
• Android 1.x
Dupa lansarea iPad-ului, mai multe tablete de la producatori mai mult sau mai putin cunoscuti si-au facut aparitia pe piata. Chiar si la noi au ajuns mai multe modele, produse in China de companii obscure si care aveau instalat un sistem de operare Android 1.5 si 1.6. De cele mai multe ori, ele aveau un ecran de dimensiuni reduse (5"-7"), dotat cu un sistem rezistiv de recunoastere a atingerii. Acesta din urma este mai ieftin decat cel capacitiv, folosit de iPad si alte tablete de ultima generatie si afecteaza calitatea imaginii. Functionalitatea acestor tablete este limitata din cauza sistemului de opearare invechit. Mai mult aplicatiile noi nu mai sunt compatibile cu vechile versiuni ale sistemului de operare Android.

• Android 2.x
Intre tabletele din aceasta categorie, una iese in evidenta. La data lansarii, Samsung Galaxy Tab de 8.9" era considerata rivala directa a iPad-ului. Ea rula Android 2.2 cu un procesor la 1 GHz. Din pacate, pretul o facea inaccesibila, iar din alte puncte de vedere un iPad era o alegere mai buna. Fata de tabletele cu Android 1.x, Galaxy Tab era un mare pas inainte, oferind chiar suport pentru Flash 10.1. Odata cu aparitia lui Android 3.0, tabletele cu Android 2.x isi gasesc greu locul pe piata, noul sistem de operare fiind mai bine optimizat pentru ecrane mari.

• BlackBerry Tablet OS (QNX)
RIM, producatorul telefoanelor mobile BlackBerry nu a dorit sa ramana in urma pe aceasta piata deschisa de iPad si a dezvoltat un sistem de operare si o tableta. BlackBerry PlayBook vine cu un procesor dual core destul de puternic si afiseaza 1024x600 de pixeli pe ecranul sau de 7". Cu ajutorul unei aplicatii speciale pot fi rulate aplicatii compatibile cu sistemul de operare Android 2.3, insa compatibilitatea va fi extinsa pe viitor. Lipsa unui numar mare de aplicatii este una din problemele acestui sistem de opeare, care este insa preferat de cei care lucreaza in mediul business.
(Va urma)