Senatorul Florinel Butnaru a sustinut o declaratie politica intitulata "Noi provocari in domeniul drepturilor omului", pe care o puteti citi in continuare.
Drepturile omului joaca un rol foarte important in relatiile dintre cetateni si stat, deoarece ele controleaza si regleaza exercitarea puterii statului asupra persoanelor, acorda libertati persoanelor in relatia cu statul si solicita statelor sa satisfaca necesitatile umane de baza ale populatiilor care se afla in jurisdictia lor.
Unul dintre aspectele interesante legate de drepturile omului la ora actuala este acela al impactului noilor tehnologii si al mijloacelor de comunicare in masa asupra respectarii sau nerespectarii anumitor drepturi ale omului. Un exemplu interesant si foarte recent asupra carora va atrag atentia astazi, dragi colegi, este acela al respectarii dreptului la viata privata in mediul online.
Operatorul celui mai utilizat motor de cautare din lume a infiintat un site si o comisie de experti, pe 29 mai, pentru a respecta o decizie a Curtii Europene de Justitie (CEJ) conform careia utilizatorii pot cere atat Google, cat si altor motoare de cautare pe Internet sa stearga din rezultatele cautarilor online unele link-uri catre stiri, decizii judecatoresti si alte documente care contin informatii inadecvate, irelevante sau care incalca dreptul la viata privata.
Desi decizia Curtii Europene de Justitie a fost o surpriza pentru Google si alte companii de profil aflate in atentia Uniunii Europene pentru practicile in domeniul respectarii vietii private, este deosebit de important sa cunoastem si sa intelegem provocarile actuale aduse de noile tehnologii si mijloace de comunicare in masa privind respectarea anumitor drepturile umane fundamentale.
De altfel, trebuie sa retinem ca blocul comunitar vrea sa extinda prerogativele autoritatilor de reglementare in domeniul protejarii datelor, astfel incat acestea sa poata aplica amenzi in cazul nerespectarii prevederilor legale, fapt care ne priveste in mod direct din pozitia noastra in forul legislativ suprem al unei tari membre UE.
Este necesar sa intelegem implicatiile acestei decizii asupra reglementarilor viitoare pentru a putea ajusta si adapta legislatia romaneasca referitoare la protectia datelor.
Intr-o lume in care tehnologia depaseste de multe ori imaginatia multora dintre noi, este nevoie sa stim ca si legislatia poate depasi asteptarile unor jucatori importanti pe piata noilor tehnologii de comunicare prin decizii precum cea mentionata mai sus.
Dincolo de acest caz concret, este nevoie sa ne indreptam atentia in mod clar catre problemele etice si juridice ridicate de Internet, caci acesta este o parte integranta a realitatii actuale.