Antena 3: Lovitura primita de Google din partea Curtii Europene de Justitie
Internautii europeni pot cere de acum motoarelor de cautare sa elimine din lista de rezultate informatiile care le incalca dreptul la viata privata. Curtea europeana de Justitie a luat aceasta decizie in urma unei sesizari venite din partea unui spaniol, in urma cu 4 ani. Gigantul american Google considera decizia Curtii de la Luxemburg drept dezamagitoare.
Potrivit deciziei Curtii Europene de Justitie, supranumite si "dreptul de a fi uitat", utilizatorii pot cere acum motoarelor de cautare sa stearga informatii care le incalca dreptul la viata privata.
Totul a pornit de la cazul unui spaniol, in 2010, care a reclamat faptul ca pe motorul de cautare Google apareau informatii legate de vanzarea la licitatie a unor imobile care i-au apartinut, in 1998. Spaniolul fusese executat silit pentru neplata datoriilor si voia ca informatiile respective sa dispara de pe internet. Dupa ani de dezbateri, Curtea de la Luxemburg i-a dat castig de cauza spaniolului. Autoritatile de la Bruxelles considera decizia drept o victorie majora.
Motoarele de cautare folosite in Europa vor trebui acum sa analizeze si sa raspunda individual unui numar imens de cereri de eliminare de continut.