It.bzi.ro : NASA a facut publica o fotografie senzationala a unui fulger, fotografie facuta de pe Statia Spatiala Internationala
Instantaneul este primul rezultat al experimentului Firestation, experiment in care este folosit un nou instrument ajuns pe SSI.
Agentia spatiala americana si-a propus de ceva vreme sa studieze fulgerele, tocmai de aceea, a deplasat pe Statia Spatiala Internationala o noua aparatura. Prima fotografie, realizata deasupra Peninsulei Arabiei a fost facuta public, spectacolul fiind cu adevarat senzational.
In instantaneul surprins la finalul anului trecut se vede locul unde a lovit fulgerul (zona este colorata in purpuriu), in timp ce "marea" de galben reprezinta luminile orasului Kuweit City. Asemenea imagini sunt foarte rare avand in vedere ca un fulger loveste in a 50-a parte a unei secunde.
Conform NASA, in fiecare zi se intampla 4,3 milioane de fulgere, ajungandu-se la 4,5 miliarde intr-un an. Agentia este interesata de un singur tip de fulgere, cele rare care emit raze gamma, un tip de radiatii intalnit atunci cand explodeaza stelele sau are loc fusiunea nucleara.