Telefoanele vor avea incarcatoare universale, in cel mult un an

Producatorii de telefoane mobile vor fi nevoiti ca, in termen de aproximativ un an, sa realizeze incarcatoare comune care sa poata fi folosite pentru orice model, potrivit unei decizii a Parlamentului European.
Deputatii din Parlamentul European au votat pentru actualizarea legislatiei UE privind echipamentele radio, una dintre prevederile cu care majoritatea dintre acestia au fost de acord fiind cea care ii va obliga pe producatorii de telefoane mobile sa realizeze incarcatoare universale. "Directiva echipamentului radio modernizata este un instrument eficient pentru a preveni interferenta intre diferite aparate de echipament radio. Sunt foarte incantata ca am agreat introducerea unui incarcator comun. Acesta serveste intereselor consumatorilor si mediului in egala masura. Va pune capat mormanelor de incarcatoare si la 51 000 de tone de deseuri electronice in fiecare an", a spus raportorul Barbara Weiler (S&D, DE).
Deputatii au stipulat in proiectul de lege faptul ca posibilitatea de a lucra cu incarcatoare comune va fi o cerinta esentiala pentru echipamentele radio. Cu toate acestea, Comisia Europeana nu a decis inca cu privire la echipamentele radio specifice ce vor fi obligate sa indeplineasca aceasta cerinta, se mai arata in text.
Propunere a fost deja agreata informal cu Consiliul de Ministri. Propunerea a fost aprobata cu 550 de voturi pentru la 2 impotriva, cu 8 abtineri. Va trebui sa fie aprobata formal de Consiliu. Statele membre vor avea apoi doi ani la dispozitie sa transpuna regulile in legislatia nationala, iar producatorii vor avea un an pentru a implementa noile reguli.