iLikeIT. Demonstratie cu solutia care inlocuieste toate parolele pe care nu le tineti minte: identificarea biometrica

Mii de conturi de email, Facebook sau chiar de banci sunt sparte in fiecare zi. De vina sunt: numele sotiei, locul nasterii, 1234, sau cuvinte fara imaginatie ca: parola, admin, password.
Desigur, nu putem toti memora coduri complicate ca X6*jOl45H@$. E clar ca avem nevoie de altceva ca sa inlocuim parola, cea mai arhaica metoda de deblocare a telefonului, calculatorului ori a site-urilor preferate. Cand totul parea fara speranta, incepem sa vedem idei care salveaza deja milioane, miliarde de apasari de taste. Cum ar fi senzorii de amprenta de pe telefoanele mobile. Apple iPhone 5S permite deblocarea telefonului si efectuarea de cumparaturi din AppStore cu amprenta.
HTC One Max, are un senzor deja pe spate care deblocheaza telefonul sau deschide unele aplicatii. NoulSamsung Galaxy S5 la fel, ba chiar va deschide emailul si valideaza plati prin PayPal. E clar ca revolutia a inceput, insa niciuna dintre aceste solutii nu este universala. Inca.
Invitatul iLikeIT de sambata, Virgil Tornoreanu, are o solutie care se pregateste sa revolutioneze tot ce stim despre parolare: este vorba despre deblocarea unui gadget cu ajutorul identificarii chipului proprietarului, prin intermediului camerei foto de pe smartphone si tableta. Mai multe detalii pe Hoyos Labs.
Aplicatia va fi lansata in curand pe AppStore si GooglePlay.