e-Romania, un portal de 8 milioane de euro si de nota 3!

Considerat "poarta digitala a Romaniei" si "cel mai scump site din tara", e-Romania este un proiect castigat la licitatie de firma Omnilogic, in 2009, si deschis publicului la sfarsitul anului trecut.
La momentul lansarii, portalul continea "informatii despre unitatile administrativ-teritoriale din Romania (3.188 de localitati), incluzand peste 24.000 de fotografii, 150.000 de articole si peste 60.000 de pagini de text, puse la dispozitie de furnizorul Omnilogic din surse proprii si surse deschise" (!), dupa cum ne anunta Ministerul Comunicatiilor intr-un comunicat de presa.
Perioada de testare ("menita a aduna feedback-uri din partea administratiei publice, a cetatenilor si a mass-media") se va incheia pe 31 martie 2014.

"Cu mult sub standardele actuale"

Analizat de experti in domeniu, Portalul Democratiei Participative (cum se mai numeste e-Romania) nu a primit nota de trecere. Astfel, echipa GPeC (Gala Premiilor eCommerce) a realizat un mini-audit al portalului, media generala obtinuta de site fiind de doar 3,72 puncte din maximum 10 puncte.
S-a tinut cont de 11 grupe principale de criterii de jurizare, respectiv: Impresia generala asupra site-ului, Pagina Principala, Pagina de categorie, Cautare, Pagina de Conținut / Articol, Sign-Up / Login, Pagina de confirmare a crearii contului, Confirmarea crearii contului prin e-mail, Aspecte juridice, Securitate si SEO.

Liviu Taloi, Co-Fondator al www.ECOMpedia.ro

"Un portal care sa incurajeze participarea simplului cetatean la ceea ce numim e-guvernare, trebuia sa fie lansat si aparitia lui este salutara. Din pacate, din insasi constructia lui, portalul e-Romania e sortit sa fie accesat fie de oameni foarte convinsi sa afle ceva, fie platiti eventual sa intre si sa foloseasca acest site. Felul in care l-au conceput, il face inabordabil cetatenilor simpli care nu inteleg jargonul tehnic, care nu au o experienta deosebita pe Internet. Prin modul lui greoi de functionare, anuleaza scopul pentru care a fost creat. Tot ce putem spera este ca dezvoltatorii portalului sa tina cont de bunele practici in domeniu".

Andrei Radu, Fondatorul Galei Premiilor eCommerce

Din pacate, e-Romania nu este un website care sa se ridice la nivelul asteptarilor si, mai ales, al investitiei in proiect - iar acest lucru a rezultat in urma unei analize sumare a site-ului. Lasand la o parte problemele de usability sau structurarea deloc intuitiva a informtiei, cred ca cel mai grav este ca proiectul - in stadiul actual - nu isi atinge sub nicio forma scopul declarat in titlu: acela de a fi un portal al democratiei participative, fapt care presupune interactiune constanta cu utilizatorul".

Andrei Avadanei, WorldIT

"Desi s-au luat masurile minime de securitate prin integrarea unui firewall si adoptarea unei soluții platite pentru realizarea website-ului, in eRomania nu s-au luat in considerare cele mai populare vulnerabilitati drept pentru care, fara a realiza un test de securitate, s-au remarcat la prima vedere numeroase probleme de securitate de nivel mediu si ridicat."
Micro-auditul rezultat poate fi descarcat in format .pdf pentru oricine este interesat sa il parcurga, acesta continand explicatii si exemple concrete pentru problemele intalnite in cadrul portalului.

Ce isi propune e-Romania

Accesul cetatenilor si al administratiei publice - principalele publicuri ale portalului - se face securizat, atat dupa inrolarea in portal cu user si parola, cat si fara autentificare.
Din prezentarea facuta de MCSI, portalul ofera "in mod gratuit, in premiera in Romania", tuturor institutiilor publice functionalitati printre care se numara cele mai avansate aplicatii si instrumente IT de monitorizare, colaborare, prezentare si management (platforma de Business Intelligence, platforma de Business Process Management, platforma de management de proiect, constructie portal, constructie pagina de prezentare - site etc.).
De asemenea, platforma e-Romania contine, suplimentar fata de prevederile contractuale, interfete de conectare la bazele de date apartinand administratiei publice, acestea putand sa fie dezvoltate in viitor in servicii electronice publice pentru cetateni, in colaborare cu institutiile abilitate, informeaza MCSI.

Sursa : Jurnalul National