Ponta arata de ce vrea demisia lui Opriș de la STS, deși raportul Guvernului nu-i gaseste vreo vina

Premierul Victor Ponta a reiterat, joi seara, la Romania Tv, ca una dintre institutiile vinovate de esecul misiunii de cautare si salvare din Apuseni este Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Premierul cere in CSAT demiterea sefului STS, generalul Marcel Opris, pentru ca Serviciul pe care il conduce nu a gasit locul de unde s-au facut apelurile la 112 in seara de luni. In raportul guvernului, alcatuit sub tutela vicepremierului Gabriel Oprea, nu se face vreo mentiune despre activitatea STS, ROMATSA fiind identificat drept principal responsabil al fiascoului din zona Belis - Scarisoara, unde doi oameni au murit in urma prabusirii unui avion de mici dimensiuni.
"Acum este din ce in ce mai clar ca, dupa producerea accidentului, institutiile care aveau atributii nu au actionat corespunzator: ROMATSA, STS, si, dupa aceea, din punctul de vedere tehnic, si al meu, cel mai putin ISU", a declarat premierul.
"In mod sigur vom solicita in baza legii o treime din membrii CSAT, iar eu sunt chiar vicepresedinte - STS nu este in subordinea Guvernului, este a CSAT-ului - un raport care sa explice esecul activitatii de identificare - nu a epavei, atentie! Aparatul trebuia sa fie tot timpul urmarit si identificat de catre ROMATSA. Si tocmai din acest motiv la ROMATSA s-au luat masurile de inlocuire. E vorba despre identificarea locului de unde s-a facut apelul la 112. Pentru ca, daca, Doamne fereste, ar fi decedat toti 7, nu avea cine sa sune si nu mai erau telefoane. Insa, din fericire, 5 dintre pasageri au scapat cu viata. Si in secunda in care s-a facut apelul la 112 - 112 este un serviciu gestionat de catre STS - in mod sigur si in mod normal, identificare locului exact, nu trimiterea celor de la ISU si de la alte trupe la km distanta trebuia facuta mult, mult mai repede", a adaugat Ponta.
STS, a explicat, marti seara, ca rolul structurii de telecomunicatii este de a prelua coordonatele primite de la celula operatorului de telefonie mobila si de a le transmite mai departe serviciilor de interventii. STS nu interpreteaza datele, nu face hartile, iar suprafata foarte mare a arealului de cautare se datoreaza amplasarii dispersate a celulelor operatorului de telefonie mobila, a mai aratat Fulea. STS a adaugat ca "arondarea la centrele 112 se face de catre operator in functie de pozitionarea geografica".
Prim-ministrul a punctat, referitor la institutiile implicate in misiunea de cautare, ca "asteptam asumarea responsabilitatii".
"Eu v-am explicat in baza a ceea ce au zis specialistii vicepremierului si, mai departe, noua, in Guvern. Aeronava trebuie monitorizata si identificata de catre ROMATSA, iar apelurile la 112 si locurile in care se afla un om din aceasta tara, in munte, la mare, intr-un oras sau intr-un sat care suna la 112, este obligatia legala si, de altfel, singura institutie care are capacitatea tehnica sa faca acest lucru, este STS", a incheiat seful Guvernului.

Sursa: DeCeNews