playboy.ro : 13 motive pentru care computerul iti merge prost

Nu-i asa ca uneori iti vine sa arunci cu PC-ul sau laptopul de perete? Pentru simplul motiv ca se blocheaza, "gandeste" greu, nu raspunde imediat la comenzi s.a.m.d. Acest comportament poate fi rezultatul unor cauze simple. Sau al unor cumul de cauze. Iata care ar putea fi acestea...
1. Spatiul pe disc - daca nu faci curatenie pe hard disk, PC-ului ii va lua mai mult timp pana sa gaseasca fisierele pe care trebuie sa le acceseze. Transfera-ti "marfa" pe un hard disk extern sau foloseste un serviciu de tip "cloud".
2. Virusii - reprezinta una dintre cele mai comune cauze pentru care computerul incetineste. Foloseste un scanner gratuit, de tip Malware Bytes, pentru a scapa de ei pentru totdeauna.
3. Adobe Flash Player - este un plugin des folosit de catre multe site-uri, care poate crea lag-uri in functionarea computerului. Upgradeaza-l cat de des poti si incearca sa nu incarci simultan prea multe pagini care il folosesc.
4. Add-on-urile browserelor - de cele mai multe ori, toolbars-urile browserului sau alte asemenea add-on-uri, inghit resurse inimaginabile in ceea ce priveste navigarea pe internet. Elimina-le pe cele care nu-ti fac trebuinta si computerul iti va multumi.
5. Restart - Din cand in cand, la cateva zile, restarteaza-ti laptopul (sau PC-ul, in caz ca il tii in permanenta deschis). Desi nu sunt oameni, si masinile au nevoie de odihna uneori.
6. Dispozitivele USB - Prea multe dispozitive infipte in porturile USB vor lua din puterea computerului si il vor incetini. Atata timp cat nu ai nevoie de ele, deconecteaza-le!
7. Defragmentarea discului - Defragmentarea e o operatiune care iti organizeaza si sorteaza fisierele pe hard, pentru ca acestea sa poata fi accesate mai rapid. Daca nu efectuezi aceasta operatiune lunar, computerul tau poate avea lag-uri semnificative.
8. Supraincalzirea - Computerele se pot incalzi extrem de mult atunci cand lucrezi un timp indelungat sau cand efectuezi mai multe taskuri simultan. Ventilatoarele se pot acoperi de praf, fapt care contribuie si mai mult la supraincalzirea lor. Curata in mod regulat sursa calculatorului!
9. Placile grafice - Placa video e una dintre cele mai importante componente ale computerului, cea care proceseaza elementele grafice si le afiseaza pe display. Daca driverul acesteia e vechi sau neupdatat, poate incetini calculatorul. De asemenea, ia in calcul si un upgrade.
10. Memoria virtuala - O parte a hard drive-ului este dedicata memoriei virtuale. Aceasta ajuta aplicatiile sa se incarce mai rapid insa nu poate lucra in bune conditii atunci cand marimea ei este prea mica. Mareste cu usurinta spatiul alocat memoriei virtuale, din Control Panel.
11. Putin RAM - Verifica nivelul memoriei computerului tau. De multe ori, pur si simplu ai nevoie de mai mult RAM (Random Access Memory) pentru ca "scula" sa-ti mearga mai rapid. Upgradeaza-l si vei vedea schimbari majore.
12. Background-ul desktopului - Delfini care inoata dragalas? Pestisori intr-un acvariu? Fire de iarba in bataia vantului? Super! Doar ca aceste background-uri inghit memorie la greu. Pune o poza simpla pe desktop si gata!
13. Multitasking - E ok sa fii un mic Napoleon insa de multe ori calculatorul tau nu te va recunoaste drept rege si va gafai incercand sa rezolve sarcinile multimple pe care i le dai. Inchide din ele si ii vei elibera memoria!