AmosNews: Internetul la puncte fixe continua sa creasca

Numarul de conexiuni de acces la internet la puncte fixe isi mentine ritmul de crestere din anii anteriori, in timp ce piata de telefonie fixa ramane constanta, conform datelor raportate de furnizori si publicate de ANCOM astazi in Raportul de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania, pentru prima jumatate a anului 2013.
Astfel, potrivit datelor raportate de cei 844 de furnizori de servicii de acces la internet, numarul de conexiuni de acces la internet la puncte fixe in banda larga a atins valoarea de 3,8 milioane, inregistrand o crestere de 6,7% la nivel semestrial. Numarul de conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe instalate persoanelor fizice a crescut in perioada analizata cu aproximativ 8%, atingand valoarea de 3,5 milioane, in timp ce numarul de conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe instalate persoanelor juridice a inregistrat o scadere de 2,3%, pana la valoarea de 0,33 milioane. In comparatie cu sfarsitul anului 2012, rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe la 100 locuitori este de 18,8%, in crestere cu 1,2 p.p., in timp ce rata de penetrare la 100 gospodarii a crescut cu 3 p.p., pana la aproape 46%.
Diferenta dintre nivelul de acces la internet in mediul rural si mediul urban ramane semnificativa, de 1,8 milioane conexiuni. Astfel, din totalul de 3,8 milioane de conexiuni, aproape un milion de conexiuni erau instalate in mediul rural, la jumatatea acestui an, in timp ce, in mediul urban, erau instalate 2,8 milioane de conexiuni.
In ceea ce priveste infrastructura de acces la utilizatorul final, cele mai importante cresteri semestriale in valori absolute le-au inregistrat conexiunile care utilizeaza cablu UTP/FTP (o crestere cu 200 de mii conexiuni, pana la 2,2 milioane conexiuni). Conexiunile furnizate prin cablu coaxial au inregistrat o scadere cu 100 de mii conexiuni, pana la 0,4 milioane conexiuni, in timp ce conexiunile care utilizeaza fire metalice torsadate au avut o evolutie constanta in ultimele semestre, inregistrand o valoare de 1 milion conexiuni.
Totodata, numarul conexiunilor care folosesc tehnologia FTTx continua tendinta de crestere accentuata. Astfel, din totalul conexiunilor de acces la internet in banda larga furnizate la puncte fixe, 3,7 milioane de conexiuni (97,6%) folosesc aceasta tehnologie. Tehnologia FTTx utilizeaza fibra optica pana la domiciliul utilizatorului final sau pana la un punct din apropierea acestuia, accesul fiind realizat prin intermediul altor suporturi (de exemplu, cablu coaxial, radio, cablu UTP/FTP, fire metalice torsadate de cupru), ceea ce face posibila oferirea unor viteze ridicate de transfer al datelor.
Conform indicatorilor ce caracterizeaza piata de telefonie fixa, potrivit datelor raportate de cei 46 de furnizori operationali, prima jumatate a anului 2013 a adus cresteri nesemnificative fata de ultimul semestru al anului trecut, in ceea ce priveste numarul de abonati, respectiv numarul de linii de acces corespunzatoare (+0,7%, pana la 4,04 milioane de abonati, respectiv +1,1%, pana la 4,7 milioane de linii). O linie de acces este, in fapt, asa-numitul "post telefonic" instalat, in timp ce un abonat este persoana fizica sau juridica ce a incheiat un contract cu furnizorul de servicii, pentru una sau mai multe linii de acces. Rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de locuitori a ajuns la 23,4%, in timp ce rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodarii era de 51,1%.
In termeni de utilizare, fata de acelasi semestru al anului 2012, traficul realizat de catre utilizatorii finali prin intermediul retelelor publice fixe de telefonie a scazut cu 8,6%, ajungand la 2,6 miliarde minute.
In prima jumatate a acestui an s-a vorbit, in medie, 1 ora si 32 de minute pe luna, per linie de acces, mai putin cu 9 minute fata de primul semestru al anului trecut, in timp ce durata medie a unui apel a ajuns la 3 minute si 15 secunde.