sebastianbargau.ro: Cutia, dumnezeul garantiei

Ieri am fost nevoit sa folosesc serviciul de garantie pentru un produs cumparat. In caz ca va intrebati, este vorba despre ultimele boxe pe care le-am cumparat. Cumva, nu stiu exact cum, au cedat. Asta in conditiile in care le foloseam destul de rar pentru ca prefer castile dumnezeiesti care merg perfect si care te lasa cu gura cascata la cum se poate auzi in ele. Boxele, in schimb, dupa doar trei luni de folosinta au crapat fara nici un avertisment. Prin urmare a trebuit sa ma duc cu ele la garantie.

Dupa multe telefoane date, am descoperit un service Philips in Deva. Am mers acolo cu boxele intr-o sacosa. Am ales sa fac asta pentru ca voiam sa vad daca, in 2013, inca mai esti nevoit sa pastrezi ani de zile cutia in care vine amaratul de obiect. La service-ul respectiv am dat peste niste unii care aveau mai putin chef de munca decat am eu acum chef sa ma epilez pe picioare. Dar asta nu conteaza. Cutia conteaza.
"Cutia unde este?", a fost prima intrebare.
"Nu este, a decedat. O tineam in boxa, am avut inundatie si s-a dus... de suflet.", am raspuns.
"Ihm..."
Apoi au urmat intrebarile referitoare la faptul ca de ce nu e si nu stiu ce stampila pe certificatul de garantie, le-am explicat ca asa le trimite eMag-ul, au strambat din nou din nas, au testat boxele, au vazut ca-s moarte, au verificat daca-s "reparabile" sau "inlocuibile" si, tinand cont ca trebuie sa revin dupa ele, se pare ca vor fi reparate si nu inlocuite. Dar sa revenim la cutii.
Faptul ca trebuie sa pastrezi zeci de mii de cutii si ambalaje pentru a putea beneficia de garantie mi se pare o cretinatate. Eu cumpar produsul DIN CUTIE, nu cutia. Atat timp cat pe factura si pe certificatul de garantie scrie seria produsului, nu vad de ce naiba ar trebui sa-mi fac un depozit pentru ambalaje. PENTRU CA EU NU AMBALAJUL IL CUMPAR!!!
Dupa distractia asta am ajuns acasa si m-am uitat in jur. Am numarat toate produsele pe care le-am cumparat in ultimii doi ani si pentru care beneficiez inca de garantie. Hai sa va arat cum sta treaba:
- 2x combina frigorifica
- 1x lada frigorifica
- 2x robot bucatarie
- 2x televizor LCD diagonala 52cm
- 1x televizor LED diagonala 81cm
- 1x televizor LED diagonala 112cm
- 1x laptop
- 2x filtru cafea
- 2x masina de spalat
- 3x boxe calculator 2.1
- 1x boxe calculator 5.1
- 1x plita electrica
- 1x plita inductie
- 1x cuptor electric
- 2x unitate calculator cumparata pe componente (fiecare componenta cu cutia ei)
- 4x Hdd extern (fiecare cu cutia lui)
- 2x cuptor cu microunde
- 2x prajitor paine
- 2x sandwich maker
- 1x feliator
- 2x hota
- 2x fier de calcat
- 2x aspirator
- 2x masina de facut paine
samd
Nu am pus maruntisurile, gen telefoane, ebook readere sau altele asemenea la care, fara cutia originala nu prea beneficiezi de garantie. In caz ca va intrebati de ce am nevoie de doua masini de spalat sau doua frigidere, va informez ca am doua resedinte in care mi-am creat acelasi confort.
Acum imaginati-va ca la toata lista de mai sus am, inca, garantie. Imaginati-va cam cate cutii/ambalaje am de depozitat. Daca nu va puteti imagina, va spun eu: daca n-as avea boxa la subsolul blocului ar trebui ca o camera din casa sa fie plina doar de cutii. Pentru ca am norocul sa am boxa la subsol, aia e plina cu cutii si ambalaje. Daca vreau sa mai bag acolo un set de cauciucuri de masina sau chiar doua cauciucuri de rezerva pentru motocicleta, nu cred ca mai am loc. Nu mai pot pune un borcan, o lada cu cartofi, nimic. Pentru ca eu depozitez cutii si ambalaje. Pentru ca, in caz ca mi se strica vreun produs, sa pot beneficia de garantie.
Si asta nu-mi place. Nu-mi place pentru ca eu, atunci cand cumpar un produs, platesc pentru el si nu pentru cutie. Din punctul meu de vedere, nu ma intereseaza ca-mi sunt livrate boxele intr-o sacosa de un leu atat timp cat ajung intregi la mine. Nu ma intereseaza ca imi vine placa video acasa intr-o punga de plastic si nici daca masina de facut paine vine doar acoperita cu o tipla daca in momentul in care o conectez functioneaza perfect. Chiar nu ma intereseaza o cutie, un ambalaj. Nu pentru ambalaj cumpar un produs.
Prin urmare, de ce mama ma-sii trebuie ca eu sa imi caut depozit pentru a beneficia de garantie? Cu ce naiba ma ajuta o cutie daca mie mi s-a stricat televizorul? Daca-l duc in brate pana la service chiar nu ma intereseaza sa mi se intoarca intr-o cutie. Serios ca nu ma intereseaza. Vreau sa se intoarca functional, pentru ca nu-l tin acasa in cutie si cu un mileu pe el. Chiar nu. Daca-mi cumpar un produs, il cumpar pentru ca vreau sa-l folosesc si nu-l tin in cutie pentru a-l proteja de praf.
In concluzie, de ce naiba trebuie sa tii cutia pentru a beneficia de garantie?