Descopera.ro: Google aniverseaza 194 de ani de la nasterea fizicianului Leon Foucault, inventatorul faimosului pendul

Google sarbatoreste 194 de ani de la nasterea fizicianului francez Leon Foucault, inventatorul devenit celebru pentru un dispozitiv cu care a demonstrat rotatia Pamantului in jurul propriei axe, care poarta numele de "pendulul lui Foucault".
Noul logo al motorului de cautare online american este prezentat sub forma unei animatii interactive. Astfel, prin modificarea setarilor din partea dreapta - timpul si latitudinea -, "pendulul lui Foucault" isi schimba viteza si directia.
Jean Bernard Leon Foucault s-a nascut pe 18 septembrie 1819, la Paris, si a studiat initial medicina, insa a abandonat-o repede in favoarea fizicii, pentru ca ii era frica de sange. La inceput, acesta a fost interesat de imbunatatirea procedurilor fotografice ale lui L. J. M. Daguerre. Totodata, timp de trei ani a fost asistentul lui Alfred Donne (1801 - 1878), care sustinea cursuri universitare despre anatomia microscopica.
Ulterior, impreuna cu A. H. L. Fizeau, a facut o serie de experimente si masuratori privind intensitatea luminii Soarelui, interferenta radiatiei in infrarosu etc.
In 1850, a facut un experiment utilizand aparatele Fizeau-Foucault pentru a masura viteza luminii - acesta avea sa fie cunoscut ulterior ca "experimentul Foucault-Fizeau" si a demonstrat ca viteza luminii este mai mica in apa decat in aer.
In 1851, a realizat prima demonstratie experimentala a rotatiei Pamantului, prin dispozitivul care a primit numele "pendulul lui Foucault".
In 1855, a primit Medalia Copley din partea Societatii Regale "pentru cercetarile sale experimentale remarcabile". In acelasi an, a devenit fizician la observatorul imperial din Paris.
"Pendulul lui Foucault" este un dispozitiv gravitational, capabil sa oscileze in orice plan vertical. Fizicianul a facut prima demonstratie in februarie 1851, in Camera Meridianului de la Observatorul din Paris. Cateva saptamani mai tarziu, Foucault a suspendat o sfera cu o masa de 28 de kilograme, prevazuta cu un varf ascutit, de domul Pantheonului, la capatul unui fir lung de 67 de metri. Pe podea era presarat un strat de nisip fin, pe care varful pendului trasa forma unei rozete si revenea in locul de unde a pornit dupa 32 de ore. Potrivit Wikipedia, la latitudinea de 30°, o rotatie completa dureaza 48 de ore.
Pendulul arata ca toate corpurile care se rotesc isi pastreaza planul de rotatie, iar acest fenomen fizic este utilizat la construirea giroscoapelor si girobusolelor. Cum miscarea de oscilatie este, in esenta, o proiectie liniara a unei miscari de rotatie, pendulul gravitational isi pastreaza neschimbat planul de oscilatie liniara. In timp ce el oscileaza in plan vertical, sub el Pamantul se roteste, la latitudinea Parisului cu 11°19‘ pe ora.
La inceputul secolului al XIX-lea, un savant roman a efectuat un experiment cu Pendulul lui Foucault la Bucuresti, sub cupola Ateneului Roman. Experimentul a fost atractia Capitalei pentru cateva luni.
Astfel de dispozitive sunt instalate in multe locuri din lume, dar si in Romania, la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi, la Colegiul National "Vasile Alecsandri" din Galati, la Colegiul National "A. T. Laurian" din Botosani etc.
De-a lungul vietii, Foucault a primit mai multe distinctii - precum Legiunea de Onoare - si recunoasteri - in 1864 a devenit membru al Societatii Regale din Londra.
Foucault a murit pe 11 februarie 1868, din cauza unei posibile scleroze in placi multiple. A fost inmormantat in cimitirul din Montmartre.
Asteroidul 5668 Foucault a primit numele lui. De asemenea, numele lui este unul dintre cele 72 inscrise pe Turnul Eiffel.
Google isi schimba frecvent logoul pentru a sarbatori evenimente importante din istorie sau personalitati care au schimbat lumea.
Sursa: Mediafax