Magda Marincovici (Jurnalul National): Dependenta de internet

In premiera, un spital american lanseaza un program de dezintoxicare adresat adolescentilor obsedati de calculator

Primul program de dezintoxicare de dependenta de internet a fost lansat de Bradford Regional Medical Center (BRMC) din Pennsylvania. Dependenta de internet nu este recunoscuta oficial in lucrarile de specialitate de psihiatrie. Dar ea este reala si periculoasa pentru dependentii de net, explica autorul acestui program, doctorul Kimberly Young. Acest program este destinat in special tinerilor cu varste de peste 18 ani care nu au reusit sa faca fata acestei dependente in mod individual. "Simpla dependenta de noile tehnologii nu inseamna neaparat ca este vorba de boala. Dar acest program de dezintoxicare nu a fost conceput pentru adolescentii dependenti de Smartphone, ci pentru persoanele ale caror stil de viata este puternic afectat din cauza acestei veritabile obsesii de internet, explica doctorul Kimberly Young.

Pentru fiecare dintre noi este important sa stim cum se manifesta acest tip de dependenta. Potrivit specialistilor, obsesia de internet se manifesta printr-un comportament compulsiv care interfereaza cu stilul de viata normal. Ea provoaca un stres accentuat in cadrul familiei, printre prieteni, apropiati, colegi de munca. Pentru cei care iau in calcul sa initieze un proiect similar, trebuie sa stie ca, inainte de acceptarea de se integra intr-un astfel de program de dezintoxicare, pacientii vor completa un chestionar de specialitate prin care se analizeaza nivelul de dependenta, spune doctorul Kimberly Young. Si acum doctorul Young ne introduce in programul propriu-zis. Acesta consta intr-un cantonament de zece zile intr-o unitate de ingrijiri adecvate, securizata corespunzator. In cursul acestei cure de dezintoxicare, practic, pacientului i se refuza orice acces la un calculator, leptop etc. Este o etapa care poate fi considerata de acesti pacienti ca fiind inspaimantatoare, provocatoare de depresie, de stari de iritare si care ii poate face uneori chiar violenti.

Prin acest program special, pacientii trebuie sa constientizeze ca, de fapt, internetul este cel care le organizeaza viata. Ei trebuie sa constientizeze ca, oricand, sunt gata sa sacrifice tot ce au mai de pret pentru a fi in continuare conectati pe net. Programul Regional Medical Center are o sectiune consacrata stabilizarii pacientilor si o a doua sectiune, care vizeaza asistenta de specialitate asigurata de o echipa medicala pluridisciplinara. Din aceasta echipa fac parte psihiatri, psihologi, consilieri in toxicomanie, infirmiere specializate in ingrijiri de tip psihiatric etc. care au ca obiectiv ajutorarea pacientilor de a se tratata de dependenta de internet si calculatoare si de a reveni la un mod de viata sanatos. Potrivit unui sondaj recent efectuat in 2.000 de colegii din zona Charente-Maritime (Franta), peste jumatate dintre elevii de clasa a III-a stau peste trei ore zilnic pe net si 3% dintre acestia, atentie, peste 10 ore. Fetele (80%) sunt mai atrase de chat, blog decat de facebook, precum si de muzica (20%). Baietii (40%) sunt conectati la jocuri online, 30%, la video si 30% sunt pe forumuri si cumparaturi.

Acest tip de dependenta este ingrijorator si din ce in ce mai frecvent si la adolescentii din tara noastra. Dar, din pacate, nu avem dimensiunea acestuia si, mai ales, o strategie de combatere a dependentei de calculator.