Google este o companie cu totul speciala, cu oameni cu initiativa, cu idei deosebite, iar studiul urmator realizat intern de companie vine sa confirme acest lucru. Cum niciun test de mare anvergura de fiabilitate a harddisk-urilor nu a fost facut pana acum, Google a decis sa publice o statistica interna privind situatia a peste 100.000 de unitati de stocare detinute de companie. Harddisk-urile care au participat la statistica au capacitati cuprinse intre 80 GB si 400 GB, viteze de 5400 rpm si 7200 rpm si au fost conectate fie pe porturi SATA, fie PATA. La test au participat unitati nu mai vechi de anul 2001.

Astfel, probabilitatea ca un harddisk sa se strice in primele trei luni de utilizare este de aproape 3%, acest procent scazand la 1.7% pana la sfarsitul primului an. Panta descendenta se opreste insa aici. Pana la sfarsitul celui de-al doilea an de exploatare rata de defectare a harddisk-urilor creste la 8%, urmand ca in al patrulea, respectiv al cincilea an, valorile sa scada iar, un jurul a 6% si 7%.

O alta statistica intreprinsa de Google a fost corelatia dintre temperatura la suprafata discurilor si rata de defectare. Studiul arata ca este mult mai probabil ca o unitate sa se defecteze cand temperatura acesteia se afla intre 25-30 de grade Celsius decat la valori mai mari, dar pana in 50 de grade.

Harddisk-ul este una din cele mai sensibile componente ale calculatorului, avand destule parti mecanice care pot ceda la stres si sub uzura timpului. Efectuarea unui test precum cel intreprins de Google se putea face doar de catre o companie mare, pe un numar cosiderabil de unitati si pe timp indelungat, in acest caz, noua luni de monitorizare. Google a declarat ca exista o diferenta intre producatori in ceea ce priveste numarul de unitati defecte al fiecaruia, dar nu a dat publicitatii mai multe detalii, actualul studiu nefiind indreptat in aceasta directie.