Ziare.com: Tehnologii uimitoare din filmele SF, care au devenit realitate

Filmele SF au continut mereu tehnologii pe care spectatorii le considerau uimitoare. Insa iata ca unele idei au fost puse in practica, astfel ca dispozitive pe care in urma cu 20 de ani le vedeai doar la cinematograf, in prezent se afla in buzunarul tau sau chiar la mana.
Astfel, publicatia Cnet.com a realizat o lista ce cuprinde tehnologii regasite in filmele SF, dar care au fost deja lansate pe piata.

1. Leap Motion Controller - Cum sa-ti controlezi calculatorul fara mouse si tastatura

Compania americana Leap Motion a realizat un dispozitiv care inlocuieste tastatura si mouse-ul. Produsul contine 3 senzori cu infrarosii si doua camere, poate fi conectat prin USB la calculator si e compatibil atat cu sistemele de operareWindows 7, 8 sau OS X 10.7 sau 10.8.
Dupa ce este instalat, vei putea controla calculatorul doar cu miscarile mainii sau ale degetelor.
Leap Motion Controller functioneaza insa doar cuaplicatii proprii, iar dupa ce iesi din program, vei fi nevoit sa te intorci la mouse si tastatura.
Cu toate acestea, dispozitivul costa sub 80 de dolari si este amuzant, insa inca nu este o unealta foarte productiva.

2. Ochelarii-computer Google Glass

Gigantul IT Google a facut un pas important catre "tehnologia purtabila" odata cu lansarea ochelarilor inteligenti. Acestia se pot conecta la smartphone-ul cu Android, pot face poze si filmulete care pot fi trimise pe retelele de socializare.
Desi inca nu au ajuns pe piata, ei au fost testati de cativa jurnalisti, care au fost initial reticenti, insa ulterior au apreciat ca se pot obisnui sa ii poarte zi de zi.

3. Imprimanta 3D MakerBot Replicator

In viitor, vom merge la cumparaturi din ce in ce mai putin, deoarece vom putea face acasa aproape tot ce avem nevoie, astfel ca vom putea inlocui "la minut" un pahar care se sparge sau un telefon care se strica, cu ajutorul imprimantei 3D. Si nu numai, pana si mancarea ar putea fi realizata astfel, intocmai ca in Star Trek.
Momentan, exista putine astfel de dispozitive, iar MakerBot Replicator este unul dintre cele mai bune si mai practice. Totusi, aceasta tehnologie se afla inca in faza incipienta, iar pretul de 2.000 de dolari nu o face foarte accesibila.

4. Ceasul inteligent Sony SmartWatch

Ceasul inteligent de la Sony are un design atragator si ofera multe functii de notificare prinwireless - poti prelua apelurile de pe smartphone-ul cu Android sau poti asculta muzica.
Cu toate acestea, el nu este compatibil cu sistemul de operare iOS de la Apple si nu poti vedea nimic pe ecran daca este prea multa lumina afara. In plus, trebuie incarcat in fiecare zi, iar daca nu este conectat cu telefonul, nu arata nici macar ora.
In concluzie, Sony SmartWatch nu iese in evidenta ca un produs revolutionar, ci mai degraba ca un accesoriu pentru mobil. Pretul este de 85 de dolari.

5. Tableta iPad

Computerele care pot fi tinute intr-o singura mana puteau fi vazute in urma cu 20 de ani doar in filmele SF. In prezent, tabletele au devenit deja un produs obisnuit, intalnit chiar si la metrou, iar una dintre cele mai populare este iPad de la Apple.
Pentru 499 de dolari, cea mai noua versiune ofera o viteza mare pe Internet, dar si o grafica mai buna, datorita procesorului puternic A6X. In plus, in AppStore poti gasi cea mai mare varietate de aplicatii de pe piata.
Totusi, este destul de grea, astfel ca mana iti va obosi dupa folosirea indelungata si nu exista schimbari prea mari fata de versiunea anterioara.
Cu toate acestea, a patra generatie de iPad ramane cea mai buna tableta de pe piata.