Gandul : LEONHARD EULER, matematicianul care a "inventat" functia matematica, omagiat de Google printr-un Doodle. Contributiile lui LEONHARD EULER la matematica.

LEONHARD EULER, considerat unul dintre cei mai importanti matematicieni si fizicieni ai secolului al XVIII-lea, este omagiat de Google printr-un Doodle, la 306 ani de la nasterea sa. In Google Doodle-ul pentru LEONHARD EULER, literele care formeaza cuvantul Google sunt hasurate pe o foaie invechita de hartie, iar de jur imprejur sunt formule matematice sau forme geometrice cu care LEONHARD EULER a lucrat.
LEONHARD EULER s-a nascut pe 15 aprilie 1707, in Basel (Elvetia), parintii sai fiind apropiati de Johann Bernoulli, unul dintre cei mai faimosi matematicieni ai acelei perioade. La 13 ani,LEONHARD EULER intra la Facultatea din Basel, unde studiaza filosofia, iar la 19 ani LEONHARD EULER isi ia doctoratul cu o teza referitoare la propagarea sunetului.
In 1727, LEONHARD EULER s-a mutat la Sankt Petersburg, unde a fost cooptat sa lucreze la Academia Imperiala de Stiinte. LEONHARD EULER a invatat rapid limba rusa, insa a fost obligat sa paraseasca imperiul cand a venit la putere Petru al II-lea, care nu agrea oamenii de stiinta din alte tari.
Ajuns la Berlin in 1741, la propunerea lui Frederic cel Mare al Prusiei, LEONHARD EULER a inceput cea mai prolifica perioada a vietii sale, in care a scris 380 de articole, 200 de scrisori pe teme stiintifice si doua carti de analiza matematica. Intors in Rusia spre finalul vietii, LEONHARD EULER orbeste, dar continua sa creeze lucrari stiintifice de o valoare inestimabila.
LEONHARD EULER a murit pe 18 septembrie 1783.
LEONHARD EULER a lucrat in aproape toate ramurile matematicii, printre care geometrie, trigonometrie, algebra, analiza si teoria numerelor. Acesta a introdus notiunea de functie matematica si a fost primul care a notat cu "f(x)" aplicarea functiei f numarului x. TotLEONHARD EULER a introdus notatiile pentru functiile trigonometrice, litera e pentru baza logaritmului natural, litera greceasca sigma pentru suma si litera i pentru unitatea imaginara. De asemenea, LEONHARD EULER a popularizat folosirea literei grecesti pi pentru raportul dintre circumferinta unui cerc si diametrul sau, chiar daca ideea nu a fost a sa.