It.bzi.ro: Parolele din viitor vor fi create pe baza gandurilor noastre

Scanare oculara? Verificate in doi pasi? Prea putin! Cercetatorii americani au ridicat stacheta in ceea ce priveste siguranta parolelor propunand si testand utilizarea celei mai personale, mai intime parole din cate exista: un gand al utilizatorului.
Specialistii de la Facultatea de Informatica a Universitatii California - Berkeley au creat un dispozitiv care verifica identitatea utilizatorului pe baza undelor cerebrale, inregistrate prin electroencefalograma (EEG), scrie descopera.ro.
In locul parolelor alfanumerice folosite in mod obisnuit, acest dispozitiv utilizeaza ca "parola" un gand.
Echipa de cercetatori, condusa de John Chuang, a dezvoltat metoda folosind un sistem simplu de captare a undelor cerebrale, o "casca" Neurosky Mindset, in valoare de 100 $, care utilizeaza tehnologia Bluetooth pentru a autentifica utilizatorii.
Cu ajutorul undelor cerebrale, autentificarea se poate face cu un grad foarte mare de precizie.
In timp ce purtau castile, voluntarii au realizat 7 mintal actiuni, timp in care cercetatorii le-au inregistrat undele cerebrale.
Initial, totii participantii au indeplinit aceleasi 3 sarcini: s-au concentrat asupra respiratiei, apoi si-au imaginat ca isi misca un deget in sus si in jos, iar in al treilea rand au trebuit sa asculte un anumit sunet si sa reactioneze concentrandu-se asupra unui punct de pe o hartie, atunci cand auzeau sunetul respectiv.