It.bzi.ro: E bine sau nu sa indepartezi bateria laptopului pentru a-i prelungi viata?

Marele avantaj al laptopurilor in fata calculatoarelor de tip desktop este mobilitatea. Cu toate astea, nu toti utilizatorii de laptopuri se afla mereu in miscare. Multi le folosesc la birouri sau acasa, tinandu-le ore in sir in priza, iar specialistii recomanda in aceste cazuri indepartarea bateriilor pentru prelungirea duratei lor de viata.
Teoretic, durata de viata a acumulatorilor de laptop este nelimitata, insa in realitatea bateriile de laptop se uzeaza in timp si ajung sa aiba o autonomie tot mai redusa.
Daca folositi laptopurile acasa sau la birou bagate mereu in priza, specialistii in tehnologie va recomanda sa indepartati bateriile daca vreti sa prelungiti durata de viata a acestora, scrie makeuseof.com (Atentie! Nu incercati niciodata sa indepartati sau sa instalati bateria in timp ce laptopul este pornit, chiar daca este in modurile standby sau sleep!).
Explicatia este reprezentata de faptul ca bateriile de laptop se uzeaza mai repede la temperaturi ridicate si atunci cand sunt tinute incarcate la maximum.
Indepartarea bateriilor este recomandata, insa trebuie sa mai aveti in vedere un aspect cat se poate de important. Uzura bateriilor este accelerata si atunci cand ele sunt descarcate sub pragul de 20% din capacitatea lor. Drept urmare, trebuie sa le reatasati din cand in cand pentru a le incarca din nou. Puteti sa va faceti o idee de cat de des trebuie sa le incarcati tinand cont de faptul ca rata de auto-descarcare a bateriilor Li-Ion este de 8% pe luna, la o temperatura de 21 de grade Celsius.
Nu lasati acumulatorii sa scada sub pragul de 20% din capacitate. O data la cateva luni, reintroduceti bateriile in laptopuri si incarcati-le la maximum, dupa care indepartati-le din nou.
O bataie de cap prea mare?
O astfel de operatiune reprezinta cu siguranta o bataie de cap pentru persoanele comode, insa indepartarea bateriilor este cea mai buna solutie in cazul in care doriti sa prelungiti cat mai mult durata de viata a acumulatorilor.
Mai exista un aspect de care trebuie sa tineti cont inainte sa luati o decizie. Bateriile reprezinta totodata si o sursa alternativa de energie in cazul penelor de curent, asa ca daca traiti intr-o zona cu multe incidente de acest gen e bine sa va ganditi de doua ori inainte sa indepartati acumulatorii.