B365.ro: Aplicatia care iti arata cum sa eviti blocajele din trafic, in Bucuresti

Ambuteiajele din trafic vor putea fi evitate cu ajutorul unei aplicatii disponibile pe GPS, smartphone si tableta. Soferii bucuresteni vor putea afla, in timp real, ce artere rutiere sunt blocate, unde sunt accidentele rutiere, dar si viteza medie de deplasare dintr-un punct in altul pentru a alege varianta optima de deplasare in cel mai scurt timp.
TraficOK, primul sistem privat care colecteaza, interpreteaza si livreaza date din trafic in timp real, la nivel national, a fost lansat oficial marti. Solutia va fi disponibila atat ca aplicatie TMC (Traffic Message Channel) pentru GPS-uri, cat si ca aplicatii pentru smartphones si tablete si vine in ajutorul tuturor soferilor care vor sa evite diversele blocaje sau situatii neprevazute din trafic. Si conducatorii auto care vor sa ajunga cel mai rapid dintr-un punct in altul pot afla, prin intermediul TraficOK, care sunt vitezele medii de deplasare si timpul optim in care poate fi parcursa o anumita distanta.
"Noi ii vom informa pe soferi in cat timp vor ajunge dintr-un punct in altul si ce intarzieri exista pe traseul ales pentru a evita ambuteiajele. De asemenea, le vom oferi rute alternative pentru a se deplasa mai rapid cu autoturismul", a declarat, marti, Voicu Oprean, director general AROBS Transilvania Software, compania care a lansat TraficOK, in parteneriat cu compania belgiana Be-Mobile si Europa FM.
Sistemul TraficOK are la baza informatiile din trafic preluate de la peste 65.000 de autoturisme monitorizate prin GPS, dar si din surse primare (politie, pompieri, primarii). De asemenea, sistemul TraficOK va prelua si informatiile furnizate de Politia Rutiera, Centrul Infotrafic, soferi, mass-media, camere de supraveghere si radare de pe arterele de circulatie. Dupa filtrare, validare si convertire in mesaje tip, informatiile sunt transmise direct pe sistemele de navigatie dotate cu modul TMC sub forma de alerte vizuale si sonore, in functie de setarile utilizatorului.
"Acest sistem ne-ar ajuta si pe noi sa ii informam pe conducatorii auto care sunt problemele intalnite in trafic si rutele alternative si, automat, ar mai elimina din ambuteiaje pentru ca soferii nu se vor mai indrepta spre acele zone in care s-au format deja "dopuri". Pe noi ne-ar ajuta foarte mult si la anuntarea accidentelor rutiere, in special a celor grave, care, de multe ori, creeaza o blocare temporara a traficului rutier. Momentan este o discutie la inceput intre Brigada Rutiera si AROBS si vrem sa vedem in ce masura se va transforma intr-un proiect viabil. In prezent, noi nu transmitem AROBS, in timp real, informatii despre accidentele rutiere", a declarat, pentru B365.ro, Andrei Codau, purtatorul de cuvant al Brigazii Rutiere din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.
Serviciul TraficOK ofera date din trafic ce vizeaza ambuteiaje, accidente, drumuri in lucru, conditii meteo nefavorabile pentru trafic si monitorizeaza majoritatea municipiilor din tara, dar si principalele si cele mai aglomerate sosele din Romania: DN1, DN13, E60, E85, A1, A2, A3. Alertele identifica tipul de eveniment, locatia acestuia, durata, lungimea portiunii de drum afectate, oferind rute alternative pentru evitarea blocajelor. Informatiile sunt actualizate la fiecare doua minute.
Soferii pot anunta ambuteiajele din trafic si accidentele rutiere printr-un apel telefonic la dispecerat sau prin simpla apasare a unui buton. Informatiile din trafic transmise de pe dispozitivele de comunicatii mobile ajung la dispecerat, iar pentru localizarea evenimentului rutier se folosesc coordonatele GPS transmise de smartphone sau tableta.
TraficOK are aplicabilitate atat pentru soferi, cat si pentru autoritati si mass-media, permitand generarea de buletine de trafic in timp real, harti de trafic in format 3D, rute optimizate, previziuni sau harti dinamice care pot fi inserate in pagini web. Potrivit lui Oprean, acest sistem este esential si pentru serviciile medicale de interventie rapida, pompieri sau politie, intrucat ii pot ajuta pe conducatorii acestor autoturisme sa ajunga cat mai rapid la locul producerii unui accident.
"Necesitatea implementarii acestui serviciu vine in urma cresterii considerabile a numarului de autovehicule pe drumurile din tara, a situatiilor frustrante tot mai des intalnite in trafic, precum blocaje, drumuri inchise si ambuteiaje ce creaza disconfort conducatorilor auto, toate in stransa legatura cu starea actuala a infrastructurii din Romania", a declarat Voicu Oprean.
Primul GPS din Romania care este dotat cu serviciul TMC preinstalat este Smailo TraficOK, primul brand romanesc de sisteme de navigatie GPS. Un asemenea dispozitiv cu sistemul TraficOK preinstalat costa intre 550 lei si 1.000 lei, in retelele de retail, potrivit lui Voicu Oprean.
Utilizatorii smartphone-urilor pot cumpara aceasta aplicatie cu cativa euro din App Store si este in lucru pentru dispozitivele mobile cu sistem de operare Android.
Un sistem similar de monitorizare a traficului, care arata cum se circula pe strazile din Bucuresti, a fost implementat si de Google, prin Google Maps si este gratuit.