Publika.md : Inventia revolutionara: Va permite telefonului mobil sa devina subtire cat un card de credit
Oamenii de stiinta creeaza o noua lentila ultrasubtire cu ajutorul careia urmatoarele telefoane mobile inteligente vor fi subtiri precum cartile de credit, scrie descopera.ro.
Noua lentila este plata, fara distorsiuni si atat de subtire incat pe latimea unui fir de par ar incapea 1.500 de exemplare. Specialistii cred ca, in viitor, lentila va putea fi utilizata pentru o gama larga de produse, de la telefoane mobile si camera de luat vederi, pana la sisteme de comunicare prin fibra optica.
Cercetatorii au explicat ca lentilele folosite pentru a concentra lumina in ochelari, microscoape sau alte produse, folosesc aceeasi baza tehnologica care dateaza de la sfarsitul anilor 1200, atunci cand lentilele pentru ochelari au fost introduse in Europa.
Lentilele existente nu sunt destul de subtiri sau de plate pentru a inlatura distorsiunile precum aberatia de sfericitate, astigmatismul si coma optica, care impiedica crearea unei imagini clare. Corectarea acestor distorsiuni necesita existenta unor solutii complexe precum utilizarea mai multor lentile, proces ce face ca greutatea dispozitivului sa creasca si la fel si dimensiunea.
Pentru a depasi aceste provocari, oamenii de stiinta au dezvoltat o noua lentila super-subtire care are o putere de rezolutie ce se apropie de limitele teoretice stabilite de legile opticii.
Suprafata lentilei este modelata cu dungi metalice foarte mici care, pe masura ce ele se indeparteaza de centru, curbeaza lumina diferit si determina fasciculul sa se concentreze brusc fara a distorsiona lumina.
Versiunea actuala a lentilei functioneaza la o anumita lungime de unda, dar oamenii de stiinta spun ca ea poate fi proiectata pentru a fi utilizata pe un spectru mai larg.