Ziarul Financiar : Cine sunt sud-africanii care au cumparat eMag, cel mai mare retailer on-line din Romania

Grupul Naspers a cumparat la finalul lunii iulie 70% din actiunile eMag, cel mai mare retailer online din Romania, cu afaceri de aproape 150 mil. euro anul trecut. Gigantul a cumparat toate actiunile lui Sebastian Ghita (circa 40,3%) si cate o jumatate din titlurile lui Iulian Stanciu (peste 20%) si Radu Apostolescu (peste 8%).
Naspers, infiintat in Africa de Sud in anul 1915 ca publisher de ziare si reviste, s-a dezvoltat de-a lungul timpului la nivel mondial printr-o strategie agresiva de achizitii, in prezent fiind unul dintre principalele grupuri media din Africa.
Naspers este un jucator important in Africa, Europa Centrala si de Est, Rusia, America de Sud si Asia, avand afaceri in domeniul internetului, comertului online si in media.
In 2001 grupul a achizitionat un pachet de actiuni de 46,5% din Tencent Holdings Limited, operatorul QQ, cel mai popular serviciu de instant messaging din China, iar in prezent detine 34% din actiunile Tencent.
In mai 2006 Naspers a cumparat 30% din actiunile Abril S.A, cea mai importanta companie de media din Brazilia, pentru 422 milioane dolari, in urma tranzactiei grupul din Africa de Sud detinand o participatie semnificativa pe piata braziliana de media aflata in expansiune.
Investitiile in America Latina au continuat in 2009, cand a fost cum parat site-ul de comert electronic Busca Pe, potrivit informatiilor de pe site-ul companiei.
In 2007 Naspers s-a delistat de pe NADSAQ si s-a listat pe bursa de la Londra.
Tot in acel an grupul sud-african a achizitionat integral capitalul social emis de compania americana Cloakware, care ofera solutii de securitate software.
In 2008 a achizitionat in totalitate Tradus, unul dintre cei mai mari furnizori de platforme de e-commerce din Europa Centrala si de Est, Tradus fiind ulterior reorganizat in grupurile Allegro si Ricardo. Allegro Group, parte din gigantul media Naspers, este unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de e-commerce din Europa, fiind prezent si pe piata locala prin Allegro Group Romania, care detine in portofoliu platformele de e-commerce si anunturi autovit.ro, mercador.ro, compari.ro si trendzone.ro.
In China si Rusia grupul Naspers detine unele dintre cele mai accesate platforme online: Tencent (cu peste 800 de milioane de utilizatori inregistrati) si Mail.ru (care atrage peste 70% din traficul de internet din Rusia). Participat iile detinute de compania din Africa de Sud sunt de 34% in Tencent si respectiv 29% in Mail.ru, potrivit informatiilor de pe site-ul Naspers.
Compania a obtinut in anul financiar incheiat pe 31 martie venituri de 5,3 miliarde dolari, in crestere cu 15% fata de 2010, cand, conform informatiilor de pe site-ul companiei, veniturile au fost de 4,6 miliarde dolari. Valoarea de piata a companiei este de 21,6 miliarde dolari, potrivit datelor de la bursa de valori din Johannesburg.
Astfel, dintre actiunile grupului Naspers, 50% sunt cele detinute in companiile din Africa de Sud, in companiile americane firma avand o participatie cumulata de 31%, iar in Marea Britanie si Europa de 14%.
In functie de criteriul geografic, 49% din veniturile Naspers sunt obtinute in Africa de Sud, iar 11% in restul Africii. Afacerile din Asia genereaza 21% din veniturile grupului, in timp ce businessurile din America Latina si din Europa contribuie cu aproximativ 10% fiecare.