Potrivit Ministerului Tineretului si Sportului, sportivul de performanta care a obtinut o medalie de aur, argint sau de bronz in probele individuale sau pe echipe din cadrul Jocurilor Olimpice sau o medalie de aur la Campionatele Mondiale si Europene de seniori primeste o renta viagera. Printre cele mai mari rente din sportul romanesc ajung la Veronica Cochelea (canotaj) - 15.080 lei, Nadia Comaneci (gimnastica) - 13.149 lei si Daniela Silivas (gimnastica) - 13.149 lei.
Rente viagere sportivi. 30 de sportivi romani primesc renta viagera. Lista completa
Statul roman acorda sportivilor rente viagere care cresc odata cu salariul minim pe economie. Astfel, 31 de sportivi care au obtinut medalii la olimpiade primesc rentele maxime de 15. 080 RON.
Renta viagera este un contract prin care o persoana, numita debirentier, se obliga sa efectueze pentru o alta persoana, numita credirentier, o serie de prestatii periodice in bani sau bunuri. Renta viagera poate fi constituita, in functie de intelegerea partilor, pe durata vietii .Legea sportului prevede ca sportivii romani cu rezultate deosebite, care au obtinut medalii la olimpiade sa primeasca rente viagere din partea statului roman. Aceste sume de bani au fost introduse in anul 2000 din cauza conditiilor grele in care traiau multi dintre sportivii romani cu rezultate deosebite. Printre sutele de sportivi care primesc astfel de rente, 31 dintre ei primesc sumele maxime. Iata numele sportivilor care au primit aceasta suma conform datelor publicate de Ministerul Tineretului si Sportului:
Doina Melinte, Gabriela Szabo, Georgeta Andrunache, Rodica Arba, Constanta Burcica, Viorica Susanu, Veronica Cochelea, Marioara Curelea, Elena Georgescu, Olga Homeghi, Doina Ignat, Elisabeta Lipa, Ioana Olteanu, Liliana Snep, Nadia Comaneci, Gina Gogean, Sandra Izbasa, Andreea Raducan, Daniela Silivas, Simona Amanar, Tamas Katalin, Marius Urzica, Nicu Vlad, Alina Dumitru, Vasile Diba, Ivan Patzaichin, Sciotnic Afanasie, Stefan Rusu, Gab Carlescu, Cristina Gherman, Florentina Popescu.
Sportivii primesc aceste rente viagere din momentul castigarii medaliilor si pana la sfarsitul vietii, existand posibilitatea sa poata lucra in continuare.