Dan Alexa (n. 28 octombrie 1979, Timisoara, Romania) este un fost fotbalist roman, actualmente antrenor al formatiei FC Dunarea Calarasi.Ca jucator, a evoluat la mai multe cluburi de renume, cum ar fi: FC Politehnica Timisoara, Rapid Bucuresti, FC Universitatea Craiova sau Dinamo Bucuresti. A fost un jucator important al echipei nationale de fotbal a Romaniei.
A avut o reputatie de jucator agresiv si de aceea este poreclit Chirurgul:
- Asta sunt eu, un jucator dur si nu mai vreau sa ma schimb acum, pe final de cariera. Nici porecla Chirurgul nu ma deranjeaza, e ca un al treilea nume pentru mine, a declarat fotbalistul.

Cariera de jucator

Dan Alexa a inceput sa joace fotbal la varsta de 8 ani, la CSS Caransebes, consacrandu-se pe postul de mijlocas defensiv. In urma rezultatelor bune obtinute cu echipa de juniori, Alexa a ajuns sa absolve LPS Banatul si sa joace din 1992 la FC Politehnica Timisoara, apoi in 1998 la UMT Timisoara si la Rocar Bucuresti din 1999. La Rocar Bucuresti, a debutat in Divizia A intr-un meci impotriva echipei Steaua Bucuresti disputat pe 31 iulie 1999 pe Stadionul Ghencea. In tricoul echipei Rocar a adunat 37 de meciuri in prima liga in doua sezoane, marcand un singur gol. Cea mai mare performanta a atins-o in anul 2001, cand Rocar a jucat in premiera finala Cupei Romaniei (2-4 cu Dinamo Bucuresti). In 2002, s-a transferat la FC Universitatea Craiova, iar in 2003 la Dinamo Bucuresti (cu care a castigat un titlu de campion al Romaniei si doua Cupe ale Romaniei), dupa care a semnat cu echipa chineza, Beijing Hyundai.[3] In 2006, s-a intors la FC Politehnica Timisoara. In Liga I, avea pana la startul sezonului 2010-2011, 210 meciuri disputate si 6 goluri marcate in 10 editii de campionat. In cupele europene a adunat 17 prezente si a marcat un gol (intr-un meci cu Club Brugge KV, pe 31 iulie 2002), pana la startul editiei 2010-2011. In 2010, a primit distinctia de Cetatean de Onoare al orasului Caransebes. Potrivit expunerii de motive prezentate Consiliului Local de seful Biroului de Administratie Publica Locala, Erick Schragner, prin prestatia sportiva la diversele echipe la care a jucat, Alexa s-a dovedit un destoinic mesager al sportului caransebesean. De asemenea, intentiile declarate de fotbalist de a contribui substantial la amenajarea unei baze sportive moderne in Parcul Teius reprezinta un argument notabil in sustinerea demersurilor de acordare a titlului de Cetatean de onoare al Caransebesului. A fost ales de catre suporterii echipei Poli Timisoara, pe blogul oficial al clubului, cel mai bun jucator al sezonului 20092010. Dupa desfiintarea echipei, in 2011, Alexa a ales sa joace la Rapid Bucuresti timp de un sezon.[4] Dupa un sezon reusit la Bucuresti, s-a transferat in Cipru la Anorthosis Famagusta.[5] In 2014, Alexa si-a reziliat contractul cu formatia cipriota pentru a deveni antrenor.

Echipa nationala

Alexa a debutat la echipa nationala, in anul 2004 contra Irlandei pe 27 mai, meci pierdut cu scorul de 0-1. El a marcat singurele sale goluri in amicalul cu Ucraina din februarie 2011.

Cariera de antrenor

Pe 15 martie 2014, Alexa a decis sa se retraga din fotbal, dupa ce si-a reziliat contractul cu Anorthosis Famagusta. El si-a inceput cariera de antrenor la ACS Poli Timisoara. Ca antrenor al echipei FC Dunarea Calarasi, el a reusit performanta istorica de a promova pentru prima data o echipa a orasului de pe Borcea, brat al Dunarii, in Liga 1 a Romaniei. Inaintea meciului care a consfintit promovarea Dunarii Calarasi in Liga 1, Dan Alexa a explicat ce l-a determinat sa ramana la Calarasi, semnand prelungirea contractului cu inca 2 ani la FC Dunarea:
- M-a determinat in primul rand sa raman la Calarasi inca 2 ani relatia pe care o am cu domnul Brisan. Ma simt apreciat la Calarasi. Ar fi ceva fantastic sa promovez cu Dunarea fiind si primul antrenor care duce echipa in Liga 1 pentru prima data in istoria clubului. Inseamna foarte mult pentru cariera mea, a Dan spus Alexa.

Sursa: Wikipedia