AGERPRES informeaza: Apel pentru salvarea sportului romanesc, adresat presedintelui, premierului si parlamentului
Un grup format din 60 de fosti mari sportivi romani semneaza un APEL PENTRU SALVAREA SPORTULUI ROMANESC adresat presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, premierului Dacian Ciolos si Parlamentului Romaniei, potrivit unui comunicat remis AGERPRES. Documentul, sustinut de personalitati de seama ale sportului din tara noastra, precum Nadia Comaneci, Ivan Patzaichin, Cristian Gatu, Ion Tiriac, Ilie Nastase, Ana Pascu, Sandra Izbasa, Doina Melinte, Corneliu Ion, Dan Grecu si altii, dar si de sportivi in activitate, precum Ana-Maria Popescu (ex-Branza) si Larisa Iordache, porneste de la locul modest ocupat de Romania la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro si sustine necesitatea lansarii unui program national de implicare a tineretului in sportul de masa si de performanta.
- Cu locul 47 ocupat de delegatia tarii noastre la Jocurile Olimpice de la Rio, sportul romanesc a inregistrat cel mai slab rezultat din intreaga istorie a participarii sale la Olimpiadele moderne. O contraperformanta care indica pragul inacceptabil pana la care a coborat miscarea noastra sportiva, in decursul ultimului sfert de secol. Este rezultatul direct al dezinteresului si superficialitatii cu care autoritatile centrale si locale au tratat in toti acesti ani un domeniu care adusese prestigiu si glorie Romaniei, precizeaza comunicatul, subliniind ca abandonarea educatiei fizice si a sportului are efecte dramatice la nivelul tinerei generatii si al sanatatii intregii populatii.
Comunicatul arata ca Romania se afla in topul european al obezitatii, iar cel mai recent studiu Eurostat ne plaseaza pe chiar primul loc in clasamentul deceselor determinate de boli cardiovasculare, o consecinta fireasca a faptului ca, din peste 3.000.000 de elevi care s-au aliniat la deschiderea noului an scolar, doar circa 10-12.000 sunt angrenati si in practicarea unei discipline sportive, ceea ce reprezinta, efectiv, intreaga baza de masa a sportului de performanta! Iar la varf trebuie notate prabusirile unor sporturi traditionale, precum gimnastica, atletismul, handbalul, kaiacul-canoe si tirul.
- In fata acestor realitati dramatice, de necontestat, facem apel la autoritatea dumneavoastra pentru a sustine lansarea urgenta a unui Program National, componenta esentiala a Proiectului de tara, prin ridicarea problematicii legate de sanatatea populatiei, miscarea fizica, educatia fizica, sportul de masa si de performanta la nivelul unui domeniu de interes national, se arata in apelul grupului de performeri ai sportului romanesc. Ne-am hotarat sa strangem randurile si sa tragem acest disperat semnal de alarma, solicitandu-va o intalnire, pentru a examina impreuna situatia-limita a sportului romanesc si pentru a cauta cai si solutii de indepartare a erorilor care au condus la criza actuala. Totodata, reamintim ca sportul este unul dintre cei mai importanti vectori de imagine ai unei tari, sportivii numarandu-se printre emisarii de varf ai natiunii, afirma legendele sportului romanesc.
Apelul se refera si la Legea Sportului, modificata de mai multe ori din anul 2000 pana azi, fara insa a se ajunge a un numitor comun fata de proiectul elaborat de o echipa a MTS, fiind amintita si Strategia de dezvoltare a sportului in Romania - perioada 2016-2032, aflata in dezbatere.
- A trecut mai bine de o luna de la incheierea Jocurilor Olimpice de la Rio si se pastreaza o tacere suspecta, atat in privinta rezultatelor modeste, cat si a cauzelor acestora. Iar asumarea responsabilitatii lipseste, inclusiv in ceea ce priveste cazurile de dopaj, care au subtiat delegatia sportiva deplasata la JO si, implicit, rezultatele de acolo, se mai arata in apel.
Fostii mari sportivi ai Romaniei cer implicarea si sprijinul autoritatilor, in nume personal si al tuturor iubitorilor sportului romanesc, pentru conturarea unor principii care sa stea la temelia miscarii sportive din tara noastra, printre care figureaza:
- ridicarea miscarii fizice, a educatiei fizice si a sportului la rang de politica nationala, legata nemijlocit de gradul de sanatate fizica, morala si sociala a intregii populatii;
- reconsiderarea rolului educatiei fizice si a sportului in procesul de invatamant scolar si universitar;
- relansarea manifestarilor sportive nationale cu caracter de masa, ca principala baza de selectie pentru sportul de performanta;
- un pachet de masuri pentru sustinerea si incurajarea sportului de performanta, cu prioritate acordata disciplinelor olimpice, printr-o lege a fiscalizarii cat mai clara ti mai atractiva;
- incurajarea tuturor initiativelor private de sustinere a sportului de performanta si imbunatatirea Legii sponsorizarii printr-o corecta structura a Codului fiscal;
- stimularea initiativelor locale de dezvoltare a bazelor sportive moderne, complexe, care sa atraga tineretul in practicarea sistematica a sportului de performanta.

Sursa: AGERPRES