De ce fanii civilizati din Romania nu mai vin la stadion (4)
(Continuare)

prosport.ro/11 cauze pentru care fanii civilizati din Romania nu mai vin la stadion. Stucan descrie bizonul care populeaza tribunele: nesimtit, speculant, obscen, bataus, mizerabil, nepasator, bisnitar


4. Atentat la Dumnezei si morti: IQ coborat in beci
de Radisson
Secunda doi a semifinalei de Cupa Romaniei, Petrolul - Astra, din primavara lui 2014. Dinspre peluza unuia dintre cele mai laudate stadioane din Liga 1 se inalta un urlet salbatic, preluat de mii de piepturi: S-au strans lupii laolalta si-au facut o mare haita, si cu totii impreuna: M..e Steaua na la p..a. Versiunea Petrolul e doar putin diferita fata de cea cantata in Giulesti, cu tinta Steaua, sau in Ghencea, unde - evident - destinatarul este Rapid, insa pe toate stadioanele pofta sexual-perversa care razbate din versuri este la fel de gretoasa. Acesta este un asa-zis cantec, compus de asa-zisii ultrasi de pe stadioanele din Romania din cauza carora sute de mii de suporteri normali prefera sa ramana acasa. Interpretii sunt niste violatori cu nimic mai prejos decat cei 7 Ramari de la Vaslui. Primii siluiesc civilizatia, baietii de dincolo de Siret s-au rezumat la placerea carnala.
Cum ii poti explica unui copil aflat in tribuna de ce niste baieti - carora de-abia le-a mijit barba - vor sa-si bage obiectul cu care isi satisfac dorintele nocturne in orificiul bucal al unui club de fotbal? De ce un fan care plateste pentru a vedea fotbal este nevoit sa asculte la pachet dejectiile fonice lipsite de orice urma de umor sau ironie? In situatia actuala, noile stadioane din Romania isi pot vinde drepturile de nume nu unor colosi bancari sau energetici, ci unor site-uri porno care-si vor imbogati oferta cu o noua categorie, Romanian vocal sex.
Pe langa concertele abjecte ale baietilor pe care educatia si bunul-simt nu i-au ajuns prin peluzele stadioanelor, poti avea sansa de a-ti imbogati lexicul cu expresiile vecinului de scaun, posesor de bilet la tribuna a doua sau intai - venit la un meci de fotbal cu falcile pline de injuraturi precum un hamster care si-a strans toata saptamana semintele. Vei avea parte de 90 de minute de vis in care toate rudele fotbalistilor isi vor primi blagoslovenia, in felurite pozitii, pentru inainte si dupa moarte. Veninul care curge din gura nebotezata are o singura pauza: in pauza partidei, cand neuronii de mascari nascatori se hidrateaza cu o cola si un hot-dog pentru repriza a doua.
Mai exista o situatie, dar in comparatie cu cele de mai sus pare o joaca de copii. Ajungi la stadion si constati ca locul indicat pe bilet este ocupat de o gorila indiferenta. Ceri explicatii si atunci primesti replica: Du-te, ba, la teatru!. Mai, mai ca-ti vine sa-l intrebi cum e la teatru - locatie pe langa care el doar a trecut fara sa-si dea seama -, ce piesa i-a placut, cand incepe stagiunea, dar te lasi pagubas. Tribunele sunt si asa goale, deci locuri sunt din belsug chiar si pentru a trage un pui de somn.

Cum se poate schimba

Inchipuiti-va pentru o clipa ce s-ar intampla la un meci din Romania daca pe teren ar intra un suporter in pielea goala, asa cum se intampla in Anglia. Stiti ce le striga englezii din tribuna exibitionistilor? Does your boyfriend know you'are here?, adica Iubitul tau stie ca esti aici?. Tenta homofoba din scandare se pierde in umorul care invaluie sexualitatea intr-o perdea de catifea. Un alt exemplu: Alan Shearer, pe atunci manager la Newcastle, urmarea impietrit in fata bancii cum echipa sa pierdea cu 4-0 la Liverpool si retrograda din Premier League. Mai erau cateva minute cand intreg stadionul a inceput sa scandeze: You should have stayed on the telly!, adica Mai bine ramaneai la televizor. In ciuda momentului de rahat, Shearer a izbucnit in ras. Parasise postul de analist la SkySports pentru a o prelua pe Newcastle. Exemplele pot continua la nesfarsit, iar experienta unei zile de meci in Premier League pastreaza ineditul si spontaneitatea cantecelor ironice, mai taioase decat orice injuratura de mama. Evident, golanii care injura in Romania spun ca englezii sunt nesarati. Pentru ei, sarea ar putea fi articolul 371 - ce-i drept, interpretabil - din noul Cod Penal:
Fapta persoanei care, in public, prin violente comise impotriva persoanelor sau bunurilor ori prin amenintari sau atingeri grave aduse demnitatii persoanelor, tulbura ordinea si linistea publica se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.