DESCOPERA.RO: Jack LaLanne: omul care ne-a revolutionat corpul si sanatatea (Autor : Nicu Parlog )- continuare -
Multa ambitie. Si mult umor!
Vizionar si inteligent, LaLanne si-a dat seama inca de la bun inceput de impactul urias pe care avea sa-l aiba televiziunea la nivel social. Din cest motiv si-a inceput propria emisiune de televiziune, care a debutat in anul 1953 sub forma unui program de doar 15 minute, pentru a deveni cu timpul cea mai lunga emisiune-serial de televiziune pe subiect de fitness din intreaga lume.
Nu mai putin de 34 de ani neintrerupti, Jack avea sa apara pe ecranul televizoarelor pentru a sfatui, inspira, incuraja si mobiliza o natiune care deja era atinsa de morbul sedentaritatii si al alimentatiei gresite. In emisiunile sale le vorbea oamenilor cu entuziasmul unui predicator TV despre binefacerile miscarii fizice sustinute, insistand asupra faptului ca oamenii pot face sport la modul eficient si in propriile case ajutandu-se de obiecte banale sau de greutatea propriului corp.
Omul avea o apropiere minimalista dar entuziasta fata de publicul sau tinta. Inca de la primele sale emisiuni, Jack s-a luptat cu ideile preconcepute, foarte raspandite atunci, cu privire la riscurile educatiei fizice si ale sporturilor cu greutati. Decenii la rand, acest om le-a prezentat privitorilor sai toate dovezile stiintifice si anatomice care demontau mituri urbane frecvente atunci, mituri conform carora exercitiile cu greutati dauneaza flexibilitatii, mobilitatii si vitezei sportivilor de performanta sau provoaca hernii, hemoroizi sau chiar caderea testiculelor din scrot.
Pana sa apara Jack LaLanne, nici macar antrenorii din sporturi precum luptele libere, boxul sau fotbalul american nu sustineau exercitiile specializate cu greutati de teama ca sportivilor le-ar putea scadea per total randamentul. In urma emisiunilor sale, echipa de fotbal american Dallas Cowboys avea sa fie prima care sa angajeze in anul 1975 primul antrenor de culturism din istoria unei echipe sportive profesioniste americane. Astazi, antrenamentul specializat cu ajutorul greutatilor este indispensabil in toate sporturile profesioniste de la tenis de camp la MMA.
LaLanne a publicat si multe carti in domeniu, precum si instructionale video despre fitness si nutritie. Si-a lansat propriile linii de suplimente, vitamine si de echipament sportiv (doar traia in America, nu?). Dar avea sa devina cunoscut publicului tanar mai mult pe seama reclamelor TV pe care le facea storcatoarelor electrice de suc (Jack era un mare iubitor de sucuri proaspete de fructe si legume).
Dieta sa, alaturi de campaniile impotriva consumului de junk food aveau sa adauge raze noi aurei celebritatii de care se bucura.
Jack invinuia vehement produsele de alimentatie rafinate excesiv, industrializate, cu multe E-uri si exces de zahar, arome, indulcitori, potentiatori de gust si sare. In anii sai de glorie, LaLanne nu mai era un vegetarian convins, ci sustinea ca o dieta sanatoasa trebuie sa contina carne, care trebuie mancata in schimb dimineata, iar legumele si carbohidratii la amiaza si seara. Cu toate acestea, in ultimi sai ani de viata, Jack renuntase complet la consumul de carne inlocuind acest aliment controversat si in prezent cu pestele si ouale.
Nu bea deloc cafea sau bauturi alcoole, iar de tigari nici nu vroia sa auda. Era foarte circumpspect cu privire la mancarea servita in restaurante si fast food-uri. La fel de mult ura si semipreparatele pe care le considera bombe cu cancer. Avea doua vorbe celebra in aceasta directie:
1. daca alimentele au fost facute de alti oameni, nu le manca ;
2. daca mancarea are gust foarte bun, atunci scuip-o imediat.
Cand iti facea antrenamentul personal zilnic, Jack lucra pana cand muschii ii ardeau in urma efortului. Nu era deloc un adept al exercitiilor indelungate de incalzire fizica : - Ce, un leu se incalzeste inainte de a iesi la vanatoare? Aaaa, uite o zebra, o sa ma apuc sa ma incalzesc dupa care o sa o alerg, poate o prind, declara deseori ironic.
Asa a continuat sa se antreneze pana a depasit varsta de 90 de ani, cand devenise si un adept al plimbarilor lungi. In viata sa personala, LaLanne a fost un familist fidel si convins prin definitie. A avut o singura sotie, cu care a ramas casatorit timp de peste 50 de ani, pana la moartea sa.
Insa pe data de 23 ianuarie 2011, Doamna cu Coasa si-a facut in cele din urma curaj si a venit sa-l ia pe Jack deghizata sub forma unei insuficiente respiratorii datorate pneumoniei. Creatorul aerobicului si fitness-ului modern avea venerabila varsta de 96 de ani si niciun regret.
La urma urmei, el a fost omul care spunea deseori in gluma:
- Nu pot sa mor. Pur si simplu mi-as ruina propria imagine!