Copilele de aur ale handbalului romanesc. "Ne traim visul cu ochii"
Cu doi antrenori, Aurelian Rosca si Aurelian Kozma, care au facut voluntariat, Romania a castigat medaliile de aur la Campionatul Mondial Under 18 care a avut loc in Macedonia. Cristina Laslo, Bianca Bazaliu si Lorena Ostase au fost alese in echipa ideala a turneului.
Tara noastra are trei reprezentante in echipa ideala "mondialului" de junioare Under 18. Pivotul Lorena Ostase, de la Vaslui, centrul Cristina Laslo, de la Cluj-Napoca, si interul stanga Bianca Maria Bazaliu, de la Slatina, sunt cele trei jucatoare romane alese de un juriu de experti ai Federatiei Internationale de Handbal in cel mai bun "sapte" din lume la nivel de jucatoare Under 18. Aplauze, lacrimi de bucurie, flori de toate culorile sI imbratitari lungi au marcat sosirea in tara a selectionatei feminine de handbal a Romaniei, care a castigat Campionatul Mondial Under-18 din Macedonia, iar Ostase, Laslo si Bazaliu au fost in centrul atentiei. Acesta este primul titlu mondial de junioare cucerit de Romania, dupa medalia de bronz din 2006 de la Sherbrooke (Canada). La aceasta categorie de varsta tara noastra mai are un titlu european in 1999, la Rotenburg (Germania), si doua medalii de argint, in 2003 la Togliatti (Rusia) si 2005 la Viena. Romania are doua titluri mondiale de tineret, in 1995 la Aracaju (Brazilia) si in 1999 la Beijing, medalii de bronz in 1977 la Bucuresti si 1997 in Cote d‘Ivoire, dar si doua titluri continentale, in 1998 la Bratislava si in 2000 la St Raphael (Franta).
Alexandru Dedu, presedintele Federatiei Romane de Handbal, a preferat ca sosirea tricolorelor - care meritau chiar sI primire la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coanda din Otopeni - sa se faca la terminalul "Sosiri" pentru ca publicul sa poata ajunge cat mai aproape de elevele cuplului de antrenori Aurelian Rosca - Gavril Kozma. Dupa o finala castigata intr-o maniera entuziasmanta, junioarele noastre au ramas modeste sI au stat de vorba, s-au fotografiat sI au dat autografe oricui a dorit, lasand impresia ca handbalul s-a intors in inimile romanilor.
"La inceputul Campionatului Mondial nu am crezut in totalitate ca putem castiga medaliile de aur, dar pe parcurs ne-am dat seama ca se poate sI am ajuns sa realizam o performanta extraordinara. Am depus multa munca pentru a ajunge aici, iar rezultatul ne da multe sperante. Finala contra Germaniei a fost mai usoara decat meciul din grupa. Suntem foarte bucuroase de aceasta performanta. Ne traim visul cu ochii. Ma asteptam ca trofeul sa fie mai mare", a declarat Cristina Laslo.
"Am fost o echipa, am fost aproape si in momentele bune si momentele grele. E un sentiment aparte sa fii cel mai bun inter de la Campionatul Mondial. Suntem multumite ca am obtinut medalia de aur, vom incerca sa luam o medalie si la Campionatul European de anul viitor. Nu ne-am asteptat sa fie o diferenta asa de mare in finala, dar ne-am motivat si ne-a iesit. Sper sa traiesc acest sentiment la fiecare turneu final", a declarat Bianca Bazaliu, care a fost surprinsa de faptul ca foarte multa lume a asteptat delegatia Romaniei, la aeroport.
De la Otopeni, campioanele mondiale au plecat la Ministerul Tineretului sI Sportului, acolo unde au fost premiate de catre ministrul Gabriela Szabo. ‘Vrem sa va felicitam pentru frumoasa performanta realizata. V-am tinut pumnii din fata televizorului, am fost cu sufletul alaturi de voi. Bun venit acasa! Ne-ati facut bucurosi pe toti. Sportul romanesc are nevoie de performante. Ati devenit un model pentru tanara generatie. O sa aveti multe de spus in sportul romanesc. Va puteti baza pe noi. Va urez sa obtineti cat mai multe medalii‘‘. In continuare, Gabriela Szabo a aratat: ‘‘Vreau sa va transmit felicitarile premierului Romaniei. Aseara, cand a aflat rezultatul imediat m-a contactat, mi-a spus ca vrea foarte tare sa dubleze premierile voastre. In prima sedinta de Guvern va primeste cu bratele deschise, unde el personal va face premierea. Felicitari din partea mea‘‘.