Moshemordechai.ro: Cupa Bercea la fotbal
S-a incheiat si marea afacere a cupei mondiale la fotbal. Au castigat nemtii. Dupa care nu ma dau deloc in vant, dar care au meritat sa ia bibeloul acasa. Nu stiu daca au fost cei mai buni. Mi-au placut si olandezii (cu toate plonjoanele lui Ruben), dar nemtii au dat, de la inceput pana la sfarsit, senzatia ca ei au venit in Brazilia cu o treaba. Si au rezolvat-o.
In finala am tinut cu Argentina. Pentru ca n-o inghit pe hoasca aia de Merkel. Si nu vreau sa aud ca fotbalul n-are legatura cu politica! Spuneti-le asta alora care umplusera lojele oficiale! Sau doamnei Rousseff, care si-a pus bugetul national la grea opinteala ca sa ajute FIFA sa mai impuste francul o data. Am tinut cu Argentina si pentru ca inca mai sper ca fotbalul, sportul in general, poate fi mai mult decat o masinarie, pentru ca o pasa dibace cu calcaiul ma poate incanta mai mult decat un gol din penalty venit in minutul ’90. Au castigat nemtii. Am mai zis asta si se stia deja. Daca m-as incumeta sa explic de ce au castigat nemtii, atunci nu m-as uita dupa ce au avut in plus, ci mai degraba dupa ceea ce le-a lipsit. Iar nemtilor le-a lipsit o "super-vedeta", figurantul de lux, fitosul cu freza (ati vazut frizurile fritzilor? toate corecte, militaresti!). Au avut, in schimb, o echipa. Si mai ales, asa cum am spus, au venit cu o treaba. Ailalti pareau doar aflati in treaba.
Editia tocmai incheiata a cupei mondiale a lamurit un lucru pe care il cam banuiam de mult: fotbalul de azi nu mai are jucatori-spectacol, e lipsit de vedetele acelea autentice, nascute din dribling, nu scremute de marketing. Cristiano Ronaldo, s-a putut lejer observa, e un carnat cu freza de cocalar si atat. Messi a fost un penibil de la un capat la celalalt. A tinut ocupat un loc in care ar fi putut juca cineva care chiar are chef sa joace. Altfel, sigur, reclame la chiloti, mult gel in par, fite si basini. Am apucat sa-i vad jucand pe Maradona, Platini, Gaza, Hagi sau Zidane - ca sa dau doar niste exemple. Papitoii care trec azi de vedete nu sunt buni nici sa le spele suspensoarele celor pomeniti.
Nemtii n-au asteptat nimic de la omul providential (chestie din care ar trebui sa invatam ceva, nu doar in materie de fotbal), ci au facut ceea ce trebuia facut. Si au facut rost de un bibelou. Nu mi-am pierdut mintle ca sa vad, precum comentatorii TVR, o demonstratie de "rigoare germana" in "deposedarile impecabile" ale lui Buateng, dar nemtii si-au meritat margelele.
Asta a fost. Madam Rousseff preda stafeta, in interiorul BRICS, catre Putin. Ca fotbalul n-are legatura cu politica. Acum e randul Rusiei sa bage bani in buzunarul FIFA. Madam Merkel si nemtii ei se multumesc sa duca acasa gablonzul. Si cecul cuvenit castigatorului. Asta e treaba.