Dosarul Transferurilor: Stoica, Copos si Popescu isi vor executa pedeapsa in regim inchis

Mihai Stoica, George Copos si Gheorghe Popescu, condamnati in Dosarul Transferurilor, isi vor executa pedeapsa in regim inchis, potrivit deciziei Comisiei speciale de la Penitenciarul Rahova, unde sunt inchisi acestia.
Ioan si Victor Becali, Cristian Borcea si Jean Padureanu sunt in continuare in perioada de carantina la Penitenciarul Poarta Alba.
Gigi Netoiu este in continuare in carantina la Penitenciarul din Craiova.
In cursul acestei saptamani urmeaza sa li se stabileasca si lor regimul de detentie, dar si penitenciarul unde vor executa pedeapsa.
Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat, in 4 martie, pe Jean Padureanu la trei ani si patru luni de inchisoare, pe George Copos la trei ani si opt luni, pe Mihai Stoica la trei ani si sase luni, pe Cristian Borcea si Ioan Becali la cate sase ani si patru luni, pe Victor Becali la patru ani si opt luni, pe Gheorghe Popescu la trei ani, o luna si zece zile, iar pe Gigi Netoiu la trei ani si patru luni de inchisoare cu executare.
Pe langa pedepsele cu inchisoarea pe care le au de ispasit, condamnatii din dosarul Transferurilor au de restituit statului sume importante de bani. Pe langa cele aproape 10 milioane de euro prejudiciu, cei opt sunt nevoiti sa dea inapoi si banii cheltuiti in cei aproape opt ani de ancheta.
Sursa : AmosNews

Regimul inchis
Extras din HG nr. 1897/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal
&.2. Regimul inchis
ART. 104
Notiunea de regim inchis
Regimul inchis consta in asigurarea unor masuri de paza, supraveghere si escortare care sa permita persoanelor private de libertate sa desfasoare, in grupuri, activitati educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologica si asistenta sociala, pentru a da posibilitatea trecerii in regimul de executare imediat inferior ca grad de severitate.
ART. 105
Categoriile de persoane private de libertate carora li se aplica regimul inchis
(1) Regimul inchis se aplica persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 15 ani, in conformitate cu prevederile art. 22 alin. (1) din Lege.
(2) Acest regim se aplica si:
a) persoanelor private de libertate clasificate initial in regim semideschis sau deschis care au comis o abatere disciplinara sau care, prin conduita lor, afecteaza desfasurarea normala a activitatilor in locul de detinere;
b) persoanelor private de libertate clasificate initial in regimul de maxima siguranta care au avut o comportare buna;
c) in mod exceptional, persoanelor private de libertate condamnate la pedeapsa inchisorii mai mare de 15 ani, in considerarea naturii, modului de savarsire a infractiunii si a persoanei condamnatului, in conformitate cu dispozitiile art. 20 alin. (2) din Lege;
d) barbatilor care au implinit varsta de 60 de ani si femeilor care au implinit varsta de 55 de ani, femeilor insarcinate sau care au in ingrijire un copil in varsta de pana la un an, minorilor si persoanelor incadrate in gradul I de invaliditate, precum si celor cu afectiuni locomotorii grave, daca acestea au fost condamnate la pedeapsa inchisorii mai mare de 15 ani, in conformitate cu dispozitiile art. 21 alin. (1) si (2) din Lege.
ART. 106
Locul de executare
Regimul inchis se executa in penitenciare anume destinate sau in sectii special amenajate in celelalte penitenciare.
ART. 107
Cazarea si amenajarea spatiilor de detinere
(1) Cazarea persoanelor private de libertate carora li se aplica regimul prevazut de prezentul paragraf se realizeaza, de regula, in comun.
(2) Cazarea acestor persoane se face cu respectarea principiului separarii femeilor de barbati si a minorilor si tinerilor de ceilalti majori, avand in vedere atat starea de sanatate, cat si conduita acestor persoane.
(3) Amenajarea si dotarea spatiilor de detinere sunt stabilite in regulamentul prevazut la art. 16 alin. (2) din Lege.
(4) Camerele de cazare sunt permanent inchise si asigurate.
(5) Hrana se serveste, de regula, in spatii special amenajate sau in camerele de cazare.
ART. 108
Programul zilnic
(1) Programul zilnic cuprinde prestarea unei munci, activitati educative, culturale, terapeutice si sportive, consiliere psihologica, asistenta sociala si religioasa, asistenta medicala, plimbare, timp de odihna si alte activitati necesare stimularii interesului persoanelor private de libertate de a-si asuma responsabilitati.
(2) Activitatile se desfasoara individual sau in grup, sub paza si supravegherea permanenta a personalului.
(3) Persoanele private de libertate, care din diferite motive nu sunt folosite la munca, la activitati de instruire scolara si profesionala sau programe de interventie psihosociala, pot desfasura activitati in afara camerelor de detinere in limita a minimum 4 ore.
(4) Asistenta medicala se asigura la cabinetele medicale ale locului de detinere.
ART. 109
Plimbarea
(1) Persoanele private de libertate care nu presteaza munca si nu participa la alte activitati au dreptul la plimbare zilnica de minimum 3 ore.
(2) Persoanele care presteaza o munca, participa la programe de educatie sau interventie psihosociala au dreptul la cel putin o ora de plimbare zilnica.
(3) Persoanele din aceasta categorie, aflate in executarea sanctiunii disciplinare cu izolarea, au dreptul la plimbare zilnica de cel putin o ora, in curti special amenajate in aer liber.
ART. 110
Munca
Persoanele private de libertate care executa pedeapsa in regimul inchis pot presta munca, sub paza si supraveghere continua, in interiorul sau exteriorul locului de detinere.
ART. 111
Activitati de educatie si interventie psihosociala
Activitatile de educatie si interventie psihosociala se desfasoara in grupuri, in interiorul locului de detinere, sub paza si supraveghere, pe baza unor programe care urmaresc dezvoltarea acelor aptitudini si deprinderi care sa permita persoanelor private de libertate reintegrarea in viata sociala.
ART. 112
Vizita
(1) Dreptul la vizita se acorda in spatii special amenajate, prevazute cu dispozitive de separare.
(2) In raport de comportarea persoanei private de libertate si daca este in interesul resocializarii, directorul locului de detinere poate aproba ca vizita sa se desfasoare fara dispozitiv de separare